Hiv-boom drabbar Sverige

HÄLSA

Alarmerande ökning i grannländerna

Än så länge är siffrorna över hiv-smittade relativt låg i Sverige.

Men det sker en alarmerande ökning i våra närmaste grannar – de baltiska staterna och antalet smittade ökar också här.

Experter varnar för en hiv-boom.

Som svensk är det lätt att skaka av sig skräckscenarierna från den pågående aids-konferensen i Bangkok. Katastrofen i Afrika och Asien går inte att jämföra med hiv-siffrorna i Sverige. I dag finns det över 3 000 smittade i Sverige och antalet smittade ökade med nästan 100 personer mellan 2002 och 2003. Ökningen utgörs till stor del av fler invandrade hiv-smittade.

Men det finns anledning att oroas även i Sverige. I de baltiska staterna och Ryssland, några av våra närmaste grannar, ökar hiv lavinartat. På Riksförbundet för hiv-positiva varnar man för att det finns all anledning att befara att hiv-boomen även kommer hit. Av de nya hiv-smittade som rapporterades förra året var 44 svenskar som smittats utomlands.

Allvarligt

– Människor reser runt mer i dag, och när man gör det lägger man ofta bort kondomen. Den kommer sist i packningen, man tänker kanske inte på det, säger Carl Gustaf Hedén, ordförande Riksförbundet för hiv-positiva.

Efter att domedagsprofetiorna under 1980-talet kom på skam i Sverige och bromsmedicinerna gjorde sitt intåg har rädslan för hiv minskat – liksom kondomanvändandet. Samtidigt som hiv-smittan ökar finns det även en oroväckade ökning av andra könssjukdomar.

– Det är allvarligt. De unga, framför allt, får inte information i skolan och många känner inte till att det är en fara, säger Carl Gustaf Hedén.

Hittills har det inte noterats någon ökning av antalet hiv-infektioner eller andra sexuellt överförda sjukdomar från öststaterna, enligt Smittskyddsinstitutet.

– När hiv kom till Sverige på 80-talet visade det sig att det fanns ett stort antal smittade. Vi kan få en liknande reaktion nu, för det har varit så tyst. De kommande åren kan det komma upp flera fall och det behöver inte vara människor som blivit smittade nu. Det kan komma efter efteråt, när man börjar känna sig dålig, säger Hedén.

Bråttom

Berörda myndigheter och organisationer måste prata ihop sig för nya strategier – så snart som möjligt.

– Jag vet inte om det är akut, men de senaste årens siffror är oroande. Det är viktigt att sätta igång snarast.

Hedén tror inte på skräckpropaganda, det ska informeras på traditionellt sätt, men eventuellt med nya kanaler.

– Vi måste stöda ungdomsorganisationer som kan tala till unga på ungas språk, säger han.

Unga vuxna måste förstå vad det innebär att bli hiv-positiv, att leva med starka mediciner och utstött från samhället.

Hiv i Sverige och världen

Tove Wennergren