Tappa kilon med 60-talsmetoden

HÄLSA

Glöm alla moderna bantningskurer. Nu ska vi bli smala på naturligt sätt. Genom att leva som vi gjorde på 60-talet.

Författaren Jan Kallberg fick idén till sin nya bok ”Bli naturligt smal med 60-talsmetoden” när han tittade på ett knippe bilder från 60-talet.

– Alla människor såg så smala och välmående ut. Jag började fundera på vad vi tappat på vägen, vad som hänt med vår livsstil under de 40 senaste åren, säger författaren.

Jan Kallberg gjorde en rad upptäckter.

På 60-talet åt vi mindre portioner. När tallriken var tom tog vi inget mer. I dag går många och småäter hela tiden, greppar nästan vad som helst i flykten, utan kunskap om innehållet.

På 60-talet drack vi cocacola ur 20 cl-flaskor, sakta och andäktigt. I dag häller vi i oss magnumflaskor på 150 cl utan att ens märka det.

Vi promenerade och cyklade till skolan/jobbet. Högg ved, gick i trappor, skottade snö, klippte gräset för hand. I dag är det ingen som reser sig ens för att stänga av tv:n.

– Jag är uppriktigt trött på alla konstiga bantningsmetoder. En livsstilsförändring utan ökad rörelse är dömd att misslyckas, säger han och förklarar i nästa andetag den enkla hemligheten med 60-talsmodellen: Kalorireduktion understödd med ökad rörelse. Samt, för att inte förlora muskelmassa, bibehållet intag av protein.

– Vi behöver inga hysteriska gymseanser, inga konstiga tillskott. Det räcker med att bryta de dåliga beteenden som byggts upp genom åren. Men det gäller att ta vikt, kropp och själ på allvar. Du kan aldrig prioritera ett arbete högre än din egen hälsa och välmående. Det är ett hån mot skapelsen, säger Jan Kallberg.

Är du överviktig?

Det finns två enkla metoder där du själv kan kolla din status:

Jan Kallberg, författare till "Bli naturligt smal med 60-talsmetoden" chattade med läsarna.

Tomas Sjöman