Drickandet slår nya rekord

HÄLSA

Svenskarna dricker som aldrig förr. Tio och en halv liter ren alkohol konsumerade varje vuxen svensk under förra året. Och forskare varnar nu för att allt fler kommer att dö i alkoholrelaterade sjukdomar.

Utredningen kring svenskarnas alkoholkonsumtion pågår fortlöpande. De senaste siffrorna visar att spritkonsumtionen under 2004 steg med tre procent jämfört med året innan. Varje svensk över 15 år drack i genomsnitt 10,5 liter 100-procentig alkohol under förra året.

Och utslaget över en längre tid visar statistiken på en dramatisk ökning av alkoholkonsumtionen. Så sent som 1995 låg konsumtionen kvar på 7,8 liter per person men efter år 2000 har siffrorna alltså stigit rejält. Så mycket som vi dricker i dag kan egentligen bara jämföras med svenskarnas supande under 1870-talet, skriver Svenska Dagbladet.

Unga dricker mindre

I dag står Systembolaget för drygt 46 procent av den alkohol vi köper. Hembränningen har minskat och köpen av smuggelsprit har ökat en del, men den mesta alkoholen tar svenskarna legalt med sig hem från utlandsresor. Och det är 50-60-åringarna som köper den allra mesta spriten utomlands. Vuxna i övre medelåldern står för det ökande drickandet, medan det minskar bland de yngsta. Det är framför allt unga män som dricker allt mindre.

- Det som händer i Sverige är att vi börjar få en konsumtion som liknar den i andra delar av EU. Här har vi tidigare haft den unika situationen att de riktigt unga druckit väldigt mycket och att man sedan med stigande ålder dragit ner på sitt drickande, säger alkoholforskaren Håkan Leifman som har varit med och gjort utredningen.

Varnar för konsekvenser

Håkan Leifman är samtidigt säker på att de alkoholrelaterade sjukdomarna och även dödsfallen kommer att öka i Sverige de närmaste åren.

- Även om det kan ta tid så vet vi ju att i takt med att konsumtionen ökar så kommer även antalet dödsfall passera de omkring 4500 om året vi har redan nu, säger han.

Fortfarande ligger vår spritkonsumtion dock lågt i jämförelse med andra länder inom EU där snittet är mellan 11,5 och 12 liter alkohol per invånare och år.

Hanna Anander