Virus i örat gör dig yr

Hälsa

Det är höst och förkylningstider. Men mellan nysningarna börjar plötsligt hela världen snurra. Du kan ha drabbats av ”virus på balansnerven”.

Virus på balansnerven är en av de vanligaste öronrelaterade yrselsjukdomarna som man kan drabbas av. Ofta kommer sjukdomen som en blixt från en klar himmel eller efter en förkylning. Helt plötsligt kan man inte gå, stå eller sitta. Allt snurrar, man mår illa, kräks och många kan inte stiga ur sängen. Hela havet stormar

är ingen överdrift i sammanhanget.

– Virus på balansnerven beror på en inflammation av själva nerven som kan komma efter en övre luftvägsinfektion, säger Krister Brantberg, docent och överläkare vid balansmottagningen vid Karolinska sjukhusets hörselklinik.

Varierar i styrka

De som drabbas av sjukdomen beskriver den som fruktansvärt obehaglig. Helt plötsligt kan man inte gå upprätt, många måste ligga helt stilla för att inte kräkas. Symptomen varierar i styrka hos dem som drabbas. En del är lite vingliga medan andra blir helt utslagna och får krypa fram på alla fyra.

– Det kan vara nödvändigt att bli inlagd och sjukskriven en tid, konstaterar Krister Brantberg.

Träning är ett måste

Vid sjukhusets akutmottagningar och öronkliniker är virus på balansnerven en vanlig diagnos. Att det är en inflammation på balansnerven man har drabbats av kan konstateras efter ett kliniskt prov.

– Man tittar efter speciella ögonrörelser, nystagmus, som tecken på att ena balansnerven inte fungerar, förklarar Krister Brantberg.

Men någon bot finns inte. I nödfall kan man behandla tillståndet med åksjukemediciner eller medel mot illamående. Därefter gäller det att inte ligga på latsidan trots att hela jorden snurrar.

– Aktivitet, balansträning och träning av förmågan att fixera är det som gäller. Sjukdomen ska absolut inte vilas bort, säger Krister Brantberg.

Att träna är alltså inte farligt men man kan tillfälligt känna sig sämre under eller efter aktivitet.

– Man kan bli trött eller känna sig yr. Men det är inte farligt eller något negativt för tillfrisknandet, säger Krister Brantberg.

Sjukdomen läker alltså ut av sig själv och det är mycket ovanligt att man kan drabbas av den mer än en gång. Det kan också vara bra att veta att viruset inte smittar från person till person utan uppkommer efter en infektion eller förkylning.

VAD ÄR virus på balansnerven?

4 sätt att komma vidare

TEST Har du virus på balansnerven?

Malin Byström

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa