”Så gick vi ner – efter 50”

Av: 

Terese Allert

Hälsa

Expert: Det går inte att skylla på åldern

Efter 30 år av viktpendling fick Jenny nog. Hon började vardagsmotionera – och rasade i vikt. Med LCHF lyckades pr-konsulten Marianne gå ner 13 kilo.
Efter 30 år av viktpendling fick Jenny nog. Hon började vardagsmotionera – och rasade i vikt. Med LCHF lyckades pr-konsulten Marianne gå ner 13 kilo.

Det går inte att skylla på din ålder om du inte lyckas gå ner i vikt.

Se i stället över dina vanor.

– Många unnar sig att åka bil överallt och dricka ett extra glas vin, säger Kristina Andersson, näringsfysiolog.

Kristina Andersson.

Att det skulle vara svårare att gå ner i vikt ju äldre man blir är en myt. Det handlar i första hand om att kunna bryta vanor.

– Fysiologiskt sett är det inte svårare när man är runt 50. Det svåra är att förändra den livsstil som man kanske har haft sedan i 20-årsåldern. Om man alltid har ätit en viss frukost eller tagit en kaka till kaffet blir det svårt att sluta med det, säger Kristina Andersson, näringsfysiolog och författare till boken ”Viktminskning 50+”.

”Ofta små faktorer”

Det kan också vara smart att se över den livsstil som ­ofta infinner sig när man passerat 50-strecket.

– De flesta har slutat springa efter sina barn och gått till­baka till att spendera mer tid i soffan. Ofta har man det bättre ekonomiskt ställt och unnar sig att åka bil överallt och dricka ett extra glas vin. Det är ofta små faktorer som kan förklara viktökningen och det behövs inga radikala förändringar för att gå ner några kilon, säger hon.

Klimakteriet påverkar

Många kvinnor märker hur magens omkrets ökar i och med klimakteriet vilket har sin naturliga förklaring.

– När vi inte producerar östrogen längre börjar fettet lägga sig kring magen och det gör att många upplever att de är större än tidigare. I många fall försvinner fettet från rumpan och låren i stället, säger Kristina.

Hon rekommenderar någon diet som inte är alltför ensidig.

– Till exempel isodieten, som även passar bra om man har uppblåst mage. Den innehåller vanlig mat som alla kan äta, gör så att du behåller lugnet och inte behöver vara hungrig.

JENNYS TIPS √  Jobba med den mentala ­biten. Hitta dina hjärnspöken – och hantera dem. √  Tänk att du är värd att må bra. √  Vardagsmotionera; promenera och gå i trappor. √  Lita på dig själv – det är DU som kan göra det här. Namn: Jenny Lindström. Ålder: 51. Bor: Danderyd. Gör: Skribent, skrivit boken ”Hur jag besegrade mina hjärnspöken - från 2XL till Stl 38 för sista gången”, och driver bloggen 2xlblog.com. Längd: 181 cm. Vikt innan: 98 kilo. Vikt i dag: 74 kilo.

Jenny, 51, bytte vanor och rasade i vikt

Jenny Lindström hade ­jojobantat i 30 år.

Förödmjukelsen att tvingas använda shorts i herrstorleken XXL blev den stora vändpunkten.

– Jag var tvungen att göra något radikalt, ­säger hon.

Tvingades köpa herrshorts.

När Jenny Lindström närmade sig det magiska 50-strecket hände något. Hon var överviktig, hade ont – och var allmänt missnöjd.

– Jag tänkte att nu får det vara slut för alltid. Jag behövde göra något radikalt, säger hon.

Jenny var matmiss­brukare – och behövde ordentlig hjälp.

– Det var som att skriva in sig på rehabilitering. Det är inte så enkelt som att det bara handlar om energi in och energi ut. Har du varit överviktig och jojobantat hela ditt liv, så är det saker som sitter i huvudet.

”Dikena kommer”

Jenny skrev ett tvåårskontrakt med viktminskningsföretaget Itrim där hon fick hjälp med helheten; kost, motion och den mentala ­biten i form av en egen hälsorådgivare.

– Det var väldigt viktigt att man såg långsiktigt på det – för dikena kommer. Då är det skönt att ha någon som hjälper en i alla lägen.

De första tolv veckorna åt Jenny måltidsersättning och tappade 19 kilo. Därefter övergick hon successivt till att äta vanlig mat.

– Det var jätteläskigt. Jag var rädd för att börja äta för mycket och trilla dit igen.

Men det har gått bra och i dag äter Jenny enligt handflatemetoden – vilket innebär att man äter det mesta – men i måttliga mängder. Hon tränar regelbundet och går minst 10 000 steg om dagen.

Värken är borta

Jenny har totalt gått ned 24 kilo – och lyckats hålla vikten i 15 månader. Och all värk i fötter, knän, höfter och axlar är som bortflugen.

– Jag har aldrig varit i bättre form. Jag åker skidor snabbare än ungarna och har även börjat springa.

MARIANNES BÄSTA TIPS √  Prova LCHF-kost: ”Kvinnor ska inte vara rädda för fett, det är inte farligt”. √  Styrketräna: ”Många kvinnor tror att man blir biffig – det blir man inte. Och det är även bra för skelettet, eftersom man kan drabbas av benskörhet när man blir äldre”. Namn: Marianne Djudic. Ålder: 54. Bor: Södermalm, Stockholm. Gör: Pr-konsult. Tränar: Styrketräning ca 2 ggr/vecka. Längd: 173 cm. Vikt innan: 76 kilo. Vikt i dag: 63 kilo.

Marianne, 54, äter två mål om dagen

Marianne Djudic har testat många olika dieter under hela sitt liv.

Först nu har hon nått sin drömvikt – och lyckats hålla den.

– Förr kunde jag få ett bulimikersug efter godis. Nu blir jag mätt på maten jag äter.

Marianne Djudic, 54, har nästan alltid tränat - men det har varit svårare att hitta en kost som fungerar.

– Jag har testat alla dieter som finns, flygvärdinnedieten, fitnessdieten, enbart ätit kålsoppa. Men inget har funkat i längden.

Marianne vägde under flera år 63 kilo – men plötsligt stod vågen på 76 kilo.

”Jämnt fet”

– Jag gjorde en fettmätning och fick utlåtandet att jag var jämnt fet över hela kroppen, säger hon och skrattar.

En personlig tränare rekommenderade henne i november 2011 att testa LCHF. 

– För mig har det fungerat toppenbra. Jag var inte ute efter en diet för att gå ned i vikt, utan ville hitta en metod för att äta rätt.

Och resultaten lät sig inte vänta. Efter sex veckor hade Marianne gått ned fyra kilo, och efter sex månader var hon nere på målvikten 63 kilo.

Gillar inte frukost

Hon varvar nu LCHF-kost med periodisk fasta som innebär att man får äta under åttatimmarsperioder.

Det blir två mål om dagen – lunch och middag.

– Det passar mig ­eftersom jag aldrig gillat att äta frukost, säger hon.

Du klarar dig utan mellanmål?

– Ja, man blir så mätt av den här maten. Innan kunde jag nästan få ett bulimikersug efter godis och kunde köpa ­kilovis. Då barnen kom in gömde jag det. Men nu har sockersuget har försvunnit totalt, förklarar hon och fortsätter:

– LCHF-debatten har varit så snedvriden, det låter som om man ­sitter hemma och dricker smält smör. Men så är det absolut inte.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert: