Koststillskott - bortkastade pengar

Hälsa

”Sanningen är att det finns inga egentliga genvägar”

Svenskarna la 2,4 miljarder kronor på fiskolja, proteinpulver och bantningspiller under 2010. Bortkastade pengar, enligt Livsmedelsverket, som menar att kosttillskott ofta tas i onödan.

De flesta människor får i sig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver utan att äta kosttillskott. Även den som hårdtränar. Det löser sig oftast naturligt genom att man äter mer om man motionerar.

– Vi vill leva längre och leva friskare och under den tiden vill vi vara vackrare och starkare. Då antyder reklamen att det finns genvägar genom att äta en massa konstigheter. Sanningen är att det finns inga egentliga genvägar, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket, till TT.

Tvärtemot bör du se upp med kosttillskott som riktar sig till dig som tränar eller vill gå ner i vikt. De kan innehålla olagliga tillsatser som anabola steroider. Särskilt om de inhandlas via nätet.

– Det är så mycket pengar i den här marknaden att det finns en del oseriösa aktörer. Störst problem finns det när det gäller bantningsmedel och prestationshöjande medel, säger Ulla Beckman Sundh.

Livsmedelsverket rekommenderar endast tillskott i vissa fall och då är handlar det främst om D-vitamin. Som till små barn upp till två års ålder, till äldre personer som inte får tillräckligt med solljus samt personer med mörk hudfärg. Folsyretillskott bör också tas av kvinnor som vill eller är gravida.

Johanna Björklunds

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa