Hälsa

Så lindrar du baksmällan

avJessica Balksjö

dagen efter Tummen upp för honung och frisk luft. Fet mat och en återställare rekommenderas inte.

Blev det för mycket bubbel i går?

Här är bästa knepen för att klara dig igenom årets första dag.

Det finns egentligen bara ett tips för att undvika att drabbas av baksmälla – att inte dricka alkohol. Om du ändå råkat dricka lite för mycket finns det vissa saker att tänka på.

Innan du tar till huskurer – läs det här.

✓ En återställare

Även om det kan kännas bättre för tillfället, så är det inte en bra idé att dricka alkohol för att må bättre. Det gör bara att du skjuter upp baksmällan som blir ännu värre dagen efter.

– Det värsta du kan göra är att ta en drink till. Baksmällan får dig att må dåligt eftersom alkoholen är giftig och du måste ge din kropp en möjlighet att återhämta sig, säger läkaren Charles Cutler, till CNN.

✓ En flottig frukost

Nej igen, säger experterna. Det finns inga vetanskapliga bevis för att fettet hjälper mot baksmällan. Den feta maten kommer orsaka halsbränna och få dig att må ännu sämre.

– Försök att fylla på kalorierna i kroppen. En smörgås eller flingor kan vara bra att äta, säger Charles Cutler.

Lätt mat är det bästa för någon med baksmälla. Och det kan finnas en mirakelkur – honung.

– Honungssmörgåsar kan fungera för vissa personer, säger alkoholforskaren John Brick till CNN.

✓ Frisk luft

Undvik att träna när du är uttorkad och bakfull. Däremot kan en promenad få dig att må bättre. Frisk luft piggar upp och får dig att sluta tänka på hur dåligt du mår.

✓ Fyll på med salt

För många verkar det som att saltet fungerar bra dagen efter för att återställa balansen i kroppen. En påse saltlakrits kan därför vara precis vad som behövs för att börja må som en människa igen.

✓ Värktabletter

Huvudvärken kan vara riktigt jobbig. Men värktabletten lindrar bara tillfälligt. Istället riskerar du att få irriterad mage och i värsta fall skador av att kombinera kraftigt drickande med den verksamma substansen paracetamol.

✓ Mirakelkurer i tablettform

Det finns ingen bevisad effekt av några av de här pillrena. Dessutom är de ofta onödigt dyra.

Expertens bästa tips är att ta en vanlig vitamintablett i stället.

✓ Kaffe

Du vill inte riskera att få koffein-abstinens utöver din baksmälla genom att undvika kaffet.

Se upp bara så att inte kaffet förvärrar ditt tillstånd. Eftersom koffeinet gör att dina blodådror drar ihop sig och höjer ditt blodtryck så kan det förvärra huvudvärken.

✓ Vatten och sportdryck

Alla vet väl att det är uttorkning som orsakar baksmällan.

Eller?

Det finns faktiskt ingen forskare som har kunnat förklara varför vi drabbas av baksmälla. En del forskare tror att det sker en biologisk rubbning i kroppen när vi dricker för mycket. Det är därför vi mår så dåligt efteråt.

Att fylla på med vätska kan åtminstone aldrig vara en dålig idé.

✓ Sömn

Visst hänger sömnbristen ofta ihop med den där jobbiga känslan i kroppen efter en kväll med för mycket alkohol. Har du möjlighet, så sov!

✓ Varannan vatten

Den gamla klassikern fungerar verkar det som.

✓ Tänk till innan

Det bästa sättet att mota en baksmälla är givetvis att agera innan det är för sent.

Då finns det några tips som har hjälpt vissa:

✓ Drick vatten

Om vätskebristen spelar in i det obehagliga tillståndet som baksmällan innebär så kan det förhoppningsvis hjälpa att få i sig ordentligt med vatten dagen innan.

✓ Ät något

Visst känns det alltid bättre att ha ätit ordentligt om du har druckit mycket alkohol? Även om det inte finns vetenskapliga bevis för att det fungerar – fyll på med mat innan du slocknar för natten.