Paige, 15, fick tampongsjukan

Kvinnohälsa

Mamman: Jag satt vid min dotters säng och planerade hennes begravning

Femtonåriga Paige Roffey kollapsade i sitt hem i Essex, England efter att ha använt en vanlig tampong. Hon hade drabbats av en ovanlig form av blodförgiftning som nästan dödade henne.

Paige Roffey kollapsade i sitt hem i Essex, England efter att ha använt en vanlig tampong.
Paige Roffey kollapsade i sitt hem i Essex, England efter att ha använt en vanlig tampong.

Toxiskt chocksyndrom (TSS), även kallad "tampongsjukan", är en mycket ovanlig men livshotande bakteriell infektion. Paige blev ett av offren efter att ha använt tampong i endast fyra timmar. Enligt Vårdguiden drabbar den en av hundra tusen personer per år.

Låg i koma

Och det var nära att det gick riktigt illa för Paige – läkarna på det sjukhus som hon åkte till när hon först började känna sig sjuk skickade hem henne i tron att hon hade ett virus. Men under natten blev hon allt sämre för att sedan kollapsa i duschen på morgonen. I ilfart fick hon åka tillbaka till sjukhuset där läkarna var tvungna att försätta Paige i koma i två dagar för att kunna rädda henne.

– Hennes blodtryck var farligt lågt och om vi hade väntat lite längre med att åka in så hade hon inte klarat sig. Jag satt vid min dotters säng och planerade hennes begravning, jag trodde inte att hon skulle överleva, säger Paiges mamma Sarah till Daily Mail Online.

Så undviker du att drabbas

Bakterien som utlöser förgiftningen finns överallt runt omkring oss, till exempel på huden eller kläderna, där den lever harmlöst fram tills den kommer i kontakt med blodomloppet där den blir giftig. Symptomen på TSS är feber, yrsel, svimningsanfall, kräkningar och diarré.

För att undvika att drabbas av TSS uppmanas kvinnor att framför allt byta tampong ofta. Det kan även finnas ett samband mellan tamponger med hög uppsugningsförmåga och TSS och därför kan det vara värt att använda tamponger med en lägre uppsugningsförmåga under mensen och varva med bindor. Ett annat sätt att minska risken är att tvätta händerna noga innan du för in tampongen.

Vill informera andra

Men inte bara tamponganvändare drabbas; tvärtom förekommer TSS oftast vid sårinfektioner nu för tiden, till exempel efter operationer eller sårskador enligt Vårdguiden.

I dag, två månader efter kollapsen varav tio dagar på sjukhus, är Paige Roffey på benen igen, om än svag. Hon är tillbaka i skolan och är fast besluten om att informera andra unga tjejer om farorna med att använda tampong.

– Jag mår fortfarande dåligt vissa dagar men blir starkare och starkare. Jag vill bara att det här ska bli mycket mer känt än det är i dag, säger hon till Daily Mail Online.

Carolina Chreisti Eriksson

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Kvinnohälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvinnohälsa