Mindre chips i påsarna!

HÄLSA

Kommunalråd vill stoppa stora påsar

Nu får det vara slut på chipsfrossan!

Det tycker kommunalrådet i Nynäshamn som kräver att att handlarna slutar sälja halvkilospåsar.

- Samhället måste reagera när konsumenterna utnyttjas, säger han.

Foto: Ilija Batljan tycker att samhället måste reagera.

För varje EM och VM blir chipspåsarna större och större. Och det är ingen slump: både handlare och tillverkare försöker lura oss att äta alltmer. Det hävdar i alla fall Nynäshamns kommunalråd Ilija Batljan (s).

- Det görs i smyg på ett förljuget sätt, säger han.

Inte förbjuda

Nu går han till storms mot frosseriet och kräver att de tre livsmedelsjättarna, Ica, Coop och Axfood, slutar sälja jättepåsarna.

-Vi vill inte förbjuda chips. Men den som vill ha ett halvt kilo chips kan köpa en 200-grams och en 300-gramspåse, säger Ilija Batljan.

Egentligen tycker han att även 300-gramspåsarna är för stora, eftersom människorna är "programmerade att äta upp all mat som finns"

Lättare

Han tror att Sverige skulle lätta om de stora chipspåsarna försvann.

- Det tror jag absolut. Det är klockrent att stora chipspåsar bidrar till en överkonsumtion. Köper du två mindre påsar kan du ändå välja om du ska öppna den sista, säger han.

Det blir dock inte aktuellt med något lokalt förbud, även om Batljan skulle misslyckas med att påverka grossisterna.

- Förbud är ett trubbigt instrument. När vi får tillverkarna och handlarna i skamvrån kommer det att få effekt ändå. Jag kommer att göra allt för att det ska få en sådan uppmärksamhet att de själva tar bort 500-gramspåsarna.

Eva Buskas