Skadliga fetter kvar i maten

HÄLSA

Transfetterna ska bort – men det dröjer till hösten

Ett mål på den stora snabbmatskedjan och några kakor. Toppat med lite snacks har du fått i dig farligt mycket skadliga transfetter. Larmet har fått matindustrin att reagera. Nu tar McDonalds bort det farliga fettet från sina måltider – i höst.

Foto: Mikael Gustavsen

Forskarlarmet om de skadliga transfetterna som finns i många livsmedel kom för några veckor sedan, från Danmark. Om du får i dig fem gram transfetter om dagen ökar det onda kolesterolet, och du ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 25 procent.

Andra danska forskare har visat att en vuxen människa som äter friterad snabbmat, popcorn, kex och kakor kan få i sig upp till sextio gram rena transfetter på en dag.

I Danmark är de industriellt behandlade transfetterna som påverkar blodkärlen förbjudna. I Sverige och övriga EU är de tillåtna och inget tyder på att reglerna ska ändras inom den närmaste framtiden.

Men larmet om de skadliga fetterna har fått snabbmatskedjor och matproducenter att själva agera.

Finns i allt friterat

Nu följer svenska McDonalds sina konkurrenter Max och Burger King och vill få bort transfetterna ur maten, uppger Sveriges Radios vetenskapsnyheter. I dag finns de i den frityrolja som företaget använder och alla som äter pommes frites, pajer och nuggets får i sig transfetter.

– Vi har i dag en olja som innehåller fem procent transfetter, säger Birgitta Mossberg på McDonalds till aftonbladet.se.

Halten gäller oljan, inte själva maten. Företaget deklarerar i dag inte halten av transfetter, eftersom reglerna inte kräver det.

– I höst har vi tagit fram en olja där halten är max två procent. Den följer de danska riktlinjerna, säger Birgitta Mossberg.

Enligt McDonalds är problemet att få ner halterna av transfetter utan att halten av mättat fett ökar.

Nytt nyckelhål

Mättat fett är enligt Livsmedelsverket fortfarande den typ av fett som är mest farligt för hjärtat. Även om myndigheten inte vill ge några rekommendationer om transfetter så kommer en regeländring att ske för märkning av hälsosam mat. Det är det gröna nyckelhålet som enligt Dagens Nyheter ska få ett krav på fettinnehållet. I dag finns det Nyckelhålsmärkt mat som innehåller transfetter. Det kommer inte att vara tillåtet, men när ändringen ska genomföras är oklart.

Läs mer:

Carl-Magnus Fagerholm