Forskare: Jogga inte för mycket

Lagom är bäst.
Lagom är bäst.

Hälsa

Att jogga lagom är bäst – åtminstone om man vill leva länge, enligt en ny dansk studie.

Hjärtforskaren Peter Schnohr har i många år studerat joggingens effekt på Köpenhamnsbor.

En ny studie, som presenteras i tidskriften Journal of American College of Cardiology, visar att en till 2,4 timmars jogging per vecka och maximalt tre gånger i veckan är bäst.

I studien följdes 1 098 hälsosamma joggare och en kontrollgrupp på 413 hälsosamma men stillasittande personer, som inte joggade, under en tolvårsperipod.

Bland joggarna mättes hur ofta, hur länge och hur snabbt de sprang. Det visade sig att de joggare som sprang snabbt löpte lika stor risk att dö som de som inte joggade alls, under studiens gång. Schnohr anser att hård träning som utförs under årtionden kan innebära risker, speciellt för hjärtat.

”Onödigt och skadligt”

– Om ditt mål är att minska risken att dö i förtid och öka den förväntande livslängden, så är att jogga några få gånger i veckan i måttlig fart en bra strategi. Mer än så är inte bara onödigt, det kan till och med vara skadligt, säger Peter Schnohr i ett uttalande.

Han betonar att takten hos de långsamma joggarna i studien ändå motsvarar kraftig motion, och det som beskrivs som ansträngande jogging motsvarar mycket kraftig träning.

TT

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa