Läkare lurar cancersjuka

HÄLSA

Charlotte, 40, blev ett offer för hans felaktiga behandling

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Skulle äta vitaminer Charlotte Theorin avråddes från att operera sin bröstcancer. I stället skulle hon äta naturmedel. Men cancern spred sig och till slut dog Charlotte.

Läkaren Erik Enby avrådde Charlotte Theorin, 39, från att operera sin bröstcancer - hon skulle botas med nässlor.

Ett år senare var trebarnsmamman död. Läkaren får fortsätta med bluffmetoderna.

- Det får inte bli en ny Charlotte, säger pappa Jan Theorin.

Våren 2003 fick Charlotte Theorin beskedet att hon hade en tumör i bröstet. Läkarna på Helsingborgs lasarett ville operera men Charlotte sökte sig till Erik Enbys mottagning i Göteborg.

Naturläkemedel

– Han sa att det är farligt att operera sig för då sprids cancern i kroppen, säger Jan Theorin.

Erik Enby skrev ut naturläkemedel som vitaminer och nässelextrakt. Det skulle få tumören att sluta växa. Men cancern spred sig i Charlottes kropp.

– Enby höll henne från att operera sig i fem månader. Om han inte gjort det hade min dotter med stor sannolikhet överlevt.

Jan Theorin har anmält Erik Enby till Socialstyrelsen.

Fortsätter att luras

- Det finns fem anmälningar mot Enby som gått vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, en från 80-talet. Men det har inte varit tillräckligt för att ta läkarlegitimationen från honom. Fallet med Charlotte Theorin gör att vi granskar honom igen. Men det dröjer nog till slutet av året innan det kan bli beslut om disciplinära åtgärder, säger Lena Hellewig, byrådirektör på Socialstyrelsen.

I kväll avslöjar TV 3:s Insider att Enby under tiden fortsätter att lura patienter. Framför dolda kameror försöker han sälja vitaminer och mineraler till en reporter som säger sig ha cancer.

Djupt oetiskt

Samma naturpreparat går att köpa i en hälsokostbutik några kvarter bort för halva priset.

- Det Enby gör är djupt oetiskt. Han tar orimligt betalt för värdelösa behandlingar. Jag hoppas på snara åtgärder från Socialstyrelsen, säger Dan Larhammar, professor vid enheten för farmakologi på Uppsala universitet.

- Jag har inga kommentarer, säger Erik Enby.

Siv, 58, drabbades också

Läs mer:

Jill Sjölund

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer