Greenpeace varnar för farliga parfymer

Hälsa

Kemikalier i storsäljande parfymer kan skada spermier och foster

Tänk efter innan du köper alla hjärtans dag-parfymen till din partner.

Den kan vara full av skadliga kemikalier.

– Farligast är de för kvinnor, ammande barn och foster, men de kan också skada mannens spermier, säger Jacob Hartmann på Greenpeace.

Våra populäraste parfymer innehåller ämnen som är otillåtna i leksaker för barn.

Det visar en rapport som har gjorts av ett oberoende holländskt laboratorium för Greenpeace räkning.

Av de 36 testade parfymerna utmärkte sig några som speciellt skadliga: Calvin Kleins Eternity for women, Jean Paul Gaultiers herrparfym Le Mâle och Cartiers Le Baiser Du Dragon.

Påverkar ditt DNA

I både Calvin Kleins Eternity och i Jean Paul Gaultiers Le Mâle fann man mycket höga halter av substanser som kallas för ftalater – ämnen som kan påverka DNA-uppsättningen i sädesvätskan och medverka till nedsatt lungfunktion.

– Det är helt groteskt att använda substanserna, eftersom de egentligen inte behövs för att framställa parfymen, säger Jacob Hartmann, gifttalesperson Greenpeace.

Det största skälet varför parfymmakarna fortsätter att använda sig av de skadliga ftalater tror Hartmann är pengar:

– Det tyder på ren och skär girighet. Om de försvarar användandet genom att hävda att de inte vet att det är farligt borde de byta bransch. Det här är inte den första studien som visar att substanserna är farliga, säger han.

I laboratorier har man kunnat konstatera att det är kvinnor, ammande spädbarn och foster som drabbas hårdast av de skadliga substanserna.

– Speciellt med de här ämnena är att de tränger rätt in i huden och sprider sig i kroppen, säger Hartmann.

Bristfällig innehållsdeklaration

Den andra farliga kemikalien, syntetisk mysk, misstänks kunna förstöra hormonsystemet. Dessutom förstärker den effekten av andra kemikalier. Höga koncentrationer av den syntetiska mysken hittades bland annat i Cartiers Le Baiser Du Dragon och Ralph Laurens, Polo Blue.

Enligt Hartmann har man som konsument inte en chans att veta vilka produkter som innehåller de farliga kemikalierna, eftersom parfymer och annan kosmetika har en mycket bristfällig innehållsdeklaration.

Nu kräver Jacob Hartmann att EU sätter sopp för de giftiga parfymerna:

– Det är tydligt hur illa ställt det är med EU:s godkännande av kemikalier. Farliga kemikalier får smörjas in direkt på kroppen, samtidigt som miljö- och kemikaliekontrollen är nedskuren till nästan ingenting, säger Jacob Hartmann.

Listan på skadliga parfymer

Anna-Maria Carnhede

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa