Nikotinläkemedel släpps fria?

HÄLSA

Nytt förslag: ska finnas där tobak säljs

Nikotinläkemedel ska släppas till fri försäljning där tobak säljs.

Det föreslår i dag en statlig utredning.

Foto: Ska bli lättare att hitta med nytt förslag.

Enligt utredaren Anders Lönnberg ska det ses som ett alternativ till cigaretter.

Han föreslår även en åldersgräns på 18 år, skriver Dagens Nyheter.

Om förslaget går igenom, mister Apoteket sitt monopol.

Regeringen har sedan tidigare flaggat för denna lösning. Detta i efterspelet av EG-domstolens omdiskuterade dom från i maj förra året om det svenska apoteksmonopolet.

Blir det verklighet kan upp emot 10 000 restauranger, bensinmackar, livsmedelsbutiker och kiosker få sälja de receptfria nikotinläkemedlen.

Vårdministern kritisk

Apotekets vd, Stefan Carlsson, är liksom vårdminister Ylva Johansson kritisk till förslaget och försvarar Apotekets monopol.

”Vi vill inte att rökare och snusare ska gå från ett beroende till ett annat, utan vi vill hjälpa folk att bli kvitt sitt nikotinberoende. Vi vet att rådgivning i kombination med nikotinläkemedel är det bästa sättet”, säger Carlsson i ett pressmeddelande.

Svensk Handels vd Dag Klackenberg välkomnar förslaget.

”Att tillåta försäljning av nikotintuggummin i samma lokaler där tobak i dag säljs är ett både logiskt och klokt beslut”, skriver han i ett pressmeddelande.

”Vi vill hjälpa människor”

Han är förvånad över att det tagit så lång tid för regeringen att ta ställning till beslutet från EU:s domstol.

”Det handlar ju knappast om att handeln vill sälja något hälsovådligt, snarare tvärtom, att vi vill hjälpa människor att avstå från sina cigaretter”.

Även Svensk Dagligvaruhandel är positiva till förslaget och meddelar att de kommer börja sälja nikotintuggummin så fort det är tillåtet.

”Synd bara att det ska behöva ta så lång tid att fatta ett beslut som borde ha varit klart för ett år sedan”, säger organisationens vd, Thomas Svaton.

Fler turer väntas

Enligt Ulf Bernitz, professor i Europarätt, är det troligt att det blir fler turer i EU:s domstol om handlare beslutar sig för att sälja exempelvis receptfria huvudvärkstabletter.

Detta eftersom torsdagens förslag om att tillåta fri försäljning av nikotinläkemedel inte automatiskt innebär att det blir fritt fram att sälja även andra receptfria läkemedel.

Bernitz säger till TT att resonemangen om hur EU:s domstolens beslut i maj förra året ska tolkas har varit många.

– Detta är väl ett första steg att gå domstolens beslut till mötes, men om det är tillräckligt är tveksamt, säger han.

– Minimilinjen i beslutet var ju att det skulle räcka med att man införde nya rutiner för hur man handlade in varor till apoteken. Men frågan om monopolet besvarades egentligen inte i domstolsbeslutet i maj, säger han till TT.

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Rökning