”Är skräpmaten skadlig när vi tränar?”

HÄLSA

Hej dietisten!

Min sambo och jag tränar båda en hel del. Han spelar fotboll ca 2 timmar 3-4 gånger per vecka och jag ägnar mig åt sportdans (let's dance) på hög nivå 3-4 timmar 3-4 gånger i veckan. Vi äter inte jättebra mat, särskilt min sambo älskar mjölkchoklad och godis och äter gärna hamburgare, varmkorv och pizza. Jag är orolig för att den feta maten och allt godis är skadligt för oss. Jag tänker inte på vår vikt utan på blodfetter och kolesterol. Hur påverkas de och andra värden av att man äter dåligt när man tränar mycket?

Hälsningar från Cecilia

Hej Cecilia!

Vad klokt av Dig att inte bara tänka på vikten som en hälsomarkör. Risken med att äta mycket mättat fett, som finns i mycket av den maten Du beskriver att ni äter, är att man får höga halter av det skadliga kolesterolet i kroppen. Det i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Fysisk aktivitet höjer det goda kolesterolet och det ger en viss skyddande effekt.

Om man får i sig mycket socker betyder det att man får i sig kalorier som inte ger någon näring till kroppen vilket kan leda till näringsbrister. Det finns ingen anledning för er att helt utesluta denna typ av mat och godsaker, det är en guldkant ni kan kosta på er med tanke på den träningsmängd ni har. Eftersom Du oroar Dig för matvanorna utgår jag ifrån att det inte bara är ett par gånger i veckan ni äter sådant, så det vore inte fel att begränsa intagen till att bli just en guldkant. /Josefine

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost