Pollenmedicin slut – fullt på akuten

HÄLSA

De höga halterna av björkpollen håller i sig

Pollenallergi tillsammans med markbundet ozon har orsakat hårt tryck på akutmottagningarna runt om i landet.

Samtidigt är allergimedicinen slutsåld på vissa apotek.

– Men vi har stora lagerreserver, säger Helena Westström på Apoteket.

Helgens varma väder har orsakat en riktig pollenchock. Vårvärmen har också satt fart på luftföroreningarna, exempelvis ozon, vilket orsakar problem för många astmatiker.

Runt om i Sverige har akutmottagningarna fyllts av patienter som drabbats av allvarliga astma- och allergibesvär. Av patienterna på Karolinska sjukhusets medicinska akutmottagning i Huddinge söker just nu två av tre för astmatiska eller allergiska problem, enligt sjukhusets pressavdelning.

Pollenallergiker till sjukhusen

Strömmen av pollenpatienter fortsätter även i dag. Och på vissa apotek i landet har allergimedicinen tagit slut.

– Men vi har stora lagerreserver så de apotek som sålde slut på medicin i helgen får nya under måndagen eller senast på tisdagen, säger Helena Westström, pressekreterare på Apoteket.

Även fortsättningsvis får vi räkna med mycket höga halter av främst björkpollen.

– Toppen kommer att nås under den här veckan, men även två till tre veckor framöver kommer det att vara höga halter i luften, säger Agneta Ekenbom, pollenbiolog.

Fortsatt högt ozon i dag

Dagens och kvällens mätningar av markbundet ozon visar på en lägre halt än i helgen.

– I helgen låg värdena på vissa ställen i landet på 190 mikrogram per kubikmeter luft vilket är över EU:s gränsvärde på 180 mikrogram. I dag har vi hittills uppmätt 160 mikrogram som högst, men det är först framåt kvällen vi kan få fram den definitiva siffran, säger Karin Sjöberg på Miljöinstitutet AB.

Under kvällen höll sig halterna av ozon ganska stabila och höga. Mätvärdena låg mellan 80 och 160 mikrogram per kubikmeter luft på Miljöinstitutets tio mätplatser i landet. Undantaget var Vindeln utanför Umeå, där ozonhalten tycktes öka.

Tidigare artiklar

Mia Carron, Anna Lindström

ARTIKELN HANDLAR OM

Astma