Bota ditt choklad- behov – för gott!

HÄLSA

Så gör du för att stilla dina begär

Är du drabbad? Fenomenet är vanligast bland kvinnor, men det händer även män.

Du får någonting ätbart på hjärnan och sen är det kört.

Foto: börje thuresson

Du kan inte tänka på något annat. Det enda sättet att bli av med begäret är att ge efter. Och sen ångrar du dig. Lovar dig själv att det var sista gången. Men tjopp, så har du trillat dit igen!

Låter det bekant?

Du är inte ovanlig. Nästan alla människor drabbas ibland av ett nästan övermäktigt sug efter viss mat.

Kvinnor tenderar att vilja ha sötsaker, choklad är inte helt otippat etta på listan. Män faller lättare för salt och fet mat som till exempel chips och pizza.

Går att träna bort

Den goda nyheten är att det går att träna bort det här typen av ”sug” enligt psykologen Leigh Gibson vid Roehampton University i Storbritannien.

Under två veckor genomförde han en studie om detta. Människorna som medverkade fick äta en halv chokladkaka två gånger om dagen. Halva gruppen åt chokladen inom 15 minuter efter avslutad måltid, den andra hälften väntade minst två timmar efter att de hade ätit.

Under studietiden förde alla deltagarna matdagbok där de antecknade hur sugna de var på choklad. Bland annat genom att besvara frågor som ”Om jag fick tillgång till obegränsat med choklad nu, hur mycket skulle jag äta.” I studien ingick både chokladälskare och människor som föredrog annat godis.

Tyckte mindre om choklad

Efter två veckor rapporterade deltagarna som ätit chokladen på tom mage att deras begär hade blivit starkare. Däremot sa deltagarna som ätit chokladen när de var mätta att deras sug hade minskat. Resultatet var detsamma oavsett om man var chokladälskare eller inte.

Det visade sig också att de som ätit chokladen direkt efter en måltid gillade choklad mindre än tidigare. Genom att äta chokladen på full mage hade de alltså ”lärt sig” att tycka mindre om den.

– Jag tror att man kan ”avprogrammera” sig själv genom att bara äta det man är svag för när man är mätt, säger professor Gibson. Men det funkar troligtvis bara på mat som är relativt energirik.

Funkar bara med godis

I ett annat försök med torkad frukt blev resultaten helt annorlunda.

Gibson poängterar att den vanligaste ”sugmaten” – glass, pizza och kakor är väldigt energirik.

– Det är till exempel mycket lättare att gå förbi fruktdisken utan att bli frestad när man är hungrig än att ignorera godishyllorna.

Vi rekommenderar såklart ingen att äta en chokladkaka om dagen för att träna bort sitt begär. Däremot kan man försöka undvika att äta mat man är svag för på tom mage, för att inte göra begäret värre.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mer hjälp med mat, motion och motivation får du på Viktklubb.se

Ammi Bohlin