Läkare anmäld för korruption

HÄLSA

Skulle få 2,4miljoner för läkemedelstest

Den halländske läkaren dammsög sitt område för att få patienter till ett test av läkemedel mot psoriasis.

2,4 miljoner kronor skulle han få om han behandlade 60 patienter i två år.

Erbjudandet om den ekonomiska ersättningen kom från läkemedelstillverkaren Serono. De läkare som ville vara med och skriva ut och utvärdera den nya, dyrare psoriasismedicinen Raptiva erbjöds 20 000 kronor för varje patient som togs med i studien och lika mycket till när utvärderingen gjordes, skriver Sydsvenskan.

Raptiva räknas till en ny grupp så kallade biologiska läkemedel med kraftfullare effekter än tidigare kemiska mediciner. En årsförbrukning kostar runt 312 000 kronor per patient. Medicinen är tänkt att sättas in först när andra behandlingar misslyckats.

Förundersökning inledd

Halmstadsläkaren hann skriva ut läkemedlet till fler än någon annan. Under 2005 och första kvartalet 2006 svarade han för nästan hälften av alla recepten i Sverige.

När de galopperande kostnaderna för Hallands läns landsting, hittills åtta miljoner kronor, upptäcktes och spårade till en enda läkare slogs larm, och fallet har nu anmälts till riksenheten mot korruption som inlett en förundersökning mot Serono och läkaren, skriver tidningen.

Misstankarna gäller bestickning och tagande av muta.

TT