”Jag ärvde cancergenen”

HÄLSA

Ulfs magont var cancer i tjocktarmen

Foto: Bröt samman När Ulf Jansson fick reda på att han hade cancer fick han vänta en månad på operation. Han bröt ihop totalt och grinade i tre dagar innan han började kolla upp praktiska saker – om något skulle gå fel. Han pratade också mycket med sina tre barn om vad som skulle kunna hända. Med på bilden är barnen Fredrik, 12 och Beatrice, 14.

Ulf Jansson, 44, har haft ont i magen sedan han var liten.

För fem år sedan upptäckte läkarna att han hade tjocktarmscancer.

Ulf har en ärftlig cancergen.

– Hade jag vetat det tidigare kanske jag aldrig hade skaffat barn, säger trebarnspappan.

Ulfs mamma fick cancer redan när Ulf gick på dagis. Sedan var hon frisk under cirka 15 år innan cancern kom tillbaka och tog hennes liv. Det är flera i släkten som har gått bort i cancer, bland annat moster, morfar och en kusin.

Ulf har varit på otaliga läkar­besök med sin onda mage genom årens lopp. Läkarna har aldrig hittat något direkt fel.

– Jag har haft en molande värk till och från, säger han.

Fick åka akut till sjukhuset

För fem år sedan var Ulf tvungen att åka till akuten. Då hade han jätteont.

– De hittade en knöl, stor som en tennisboll i magen. Läkarna konstaterade att det var coloncancer (tjocktarmscancer).

Ulf fick vänta en månad på operation där läkarna tog bort hela tjocktarmen. Operationen gick bra, men Ulf har fortfarande men av den.

– Det går inte en vecka utan att jag skiter ner mig, säger han.

Ett par år efter operationen tog Ulf ett blodprov för att se om han hade en ärftlig sorts cancer. Testet visade positivt.

– Jag blev nästan lite glad, för då visste jag i alla fall varför jag hade fått cancer.

Oroar sig mycket

Nu har det gått fem år och Ulf är förtidspensionerad. Bland annat för att han har en konstant oro för sina barn och anhöriga, men även för att han alltid måste vara nära en toalett.

Ulf har varit och hälsat på alla sina nära släktingar och skickat brev till resten. Han har förklarat hur enkelt det är att ta provet, för att minimera risken att bli sjuk.

Det är många som väljer att inte testa sig, trots att de vet att det finns i släkten. Ulfs syster däremot har testat sig och det visade negativt. Ulfs och Annelies barn får inte testa sig förrän de fyller 18.

Risken att han för över genen till barnen är 50 procent.

– Det behöver ju inte hända någonting även om man har genen, med det kan ju vara bra att veta så man kan hålla det under uppsikt.

Vad är genetisk vägledning?

Vanligast att testa cancer

Läs mer:

Läs fler artiklar:

Är det bra att veta i förväg att man kan bli allvarligt sjuk? Eller är det bättre att inte ta ut sorgen i förskott? Möt två personer som med modern genteknik testat om de bär på anlag för cancer.

Shirin Rågby Djavidi

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer