Så här undviker du att få gallsten

Hälsa

Hur är det med gallan efter helgernas utsvävningar?

Gallstenssjukdomen har hittills varit en gåta. Man börjar nu alltmer förstå varför gallstenar bildas och hur gallsten kan förebyggas.

Undvik frukter som äpplen och päron eftersom de kan utlösa gallbesvär med magvärk, illamående och diaréer som följd. Man har funnit att brist på c-vitamin kan öka risken för gallstensbildning. Nya rön tyder på att magsårsbakterien helicobacter pylori kan ha samband med gallsten.
Undvik frukter som äpplen och päron eftersom de kan utlösa gallbesvär med magvärk, illamående och diaréer som följd. Man har funnit att brist på c-vitamin kan öka risken för gallstensbildning. Nya rön tyder på att magsårsbakterien helicobacter pylori kan ha samband med gallsten.

- Man har till exempel sett att personer som snabbt går ner i vikt eller som inte motionerar oftare får gallsten, säger Curt Einarsson, professor och forskare på gallsten vid Gastrocentrum på Huddinge universitetssjukhus.

Där forskar man bland annat på överviktiga som fetmaopererats och på ärftliga faktorer bakom gallsten. Av ett 20-tal som fetmaopererats har man sett att hälften bildade kolesterolkristaller - ett förstadium till gallsten - eller fick gallsten följande år. Patienterna hade snabbt minskat cirka 20 kilo i vikt.

De flesta gallstenar bildas av kolesterolkristaller i gallan. Människan som art har för mycket kolesterol i gallan.

- Hos de fetmaopererade fann vi dock inte att kolesterolet ökat ytterligare efter operationen. Vi såg däremot att slembildningen i gallblåseväggen ökat och man har observerat att gallblåsan drar ihop sig sämre. Det ökade risken för gallsten.

Slemmet binder kolesterolkristaller. Efter operationen åt man mindre med mat och mindre fett.

- Det gör att gallblåsan tömmer sig sämre. Det medför att gallstenar lättare bildas. Detta gäller även andra personer som äter mindre och snabbt går ner i vikt, till exempel de som jojobantar. Bäst är att minska långsamt i vikt, högst 1,5 kilo i veckan, säger Curt Einarsson.

Fettrik mat kan utlösa gallstensbesvär och gallstensanfall. Hur viktigt är det att äta fettsnålt?

- Vi ska allmänt minska på fettet, framför allt det mättade. Samtidigt behöver vi en viss mängd fett. Gallblåsan behöver till exempel fett för att lättare kunna tömma sig. Äter vi för lite fett töms den sämre. Det ökar risken för gallsten.

Hur är det med kostråd i övrigt?

- Man ska undvika det som kan utlösa gallbesvär, till exempel rökt och fet mat, äpplen, päron och grön paprika. Vi vet inte vad som förebygger gallsten. Man har sett att brist på C-vitamin kan minska nedbrytningen av kolesterol och öka risken för stenbildning. Men om gallsten kan förebyggas med extra tillskott av C-vitamin, som vi i västvärlden inte har brist på, vet vi inte.

Kan vi då förebygga gallsten med mer motion?

- Ja. Det verkar så. Regelbunden motion har gynnsam effekt på insulinnivåer, blodsocker och blodfetter. Det motverkar gallsten.

Nya rön tyder nu på att magsårsbakterien helicobacter pylori även kan ha samband med gallsten.

I en studie vid universitetssjukhuset i Linköping har man analyserat 20 bortopererade gallstenar.

I elva av dem fann man arvsmassa från magsårsbakterien, som fanns i de innersta lagren av stenarna.

- Bakterien trivs i sur miljö som finns i magsäcken, men även i gallblåsan som också producerar syra.

- Ännu vet vi inte vad det kan ha för betydelse för hur gallsten bildas, säger professor Joar Svanvik som står bakom studien.

Hans forskargrupp fann även att stenarna i allmänhet vuxit i nio år innan de började ge besvär.

Källa faktarutor: Professor Curt Einarsson, forskare på gallsten på Huddinge universitetssjukhus.

Därför får man gallsten

Symptom på att du har gallsten

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa