Frys bort fettet

avPetra Weiss

Ny metod ska slimma benen på en timme

Foto: Thinkstock

Isande kyla är nya vägen till en het kropp. Det vet Hollywoodstjärnorna som köar till olika kryoterapier som ska släta ut celluliter, minska fett och föryngra benen – eller hela kroppen. Wellness testade nya Proshock ice – och minskade tre centimeter på 50 minuter.

Först blir det kallt. Isande kallt. Sen blir det varmt. Väldigt varmt! Så varmt att jag börjar tvivla på om det verkligen kan vara kyla som kommer ur munstycket som förs fram och tillbaka över min mage.

– Det är bara nerverna som spelar dig ett spratt, säger Åsa Nilsson Zizka, läkare på Zizka Medical i Kalmar.

Hon är den första i Sverige som tagit in den nya fett- och reduceringsmetoden Proshock ice och hon har testat den under ett år.

– En av mina testpersoner som hade en grundsjukdom som gjorde att hon inte kunde träna alls tappade 12,5 centimeter runt magen.

Jag tittar ner på strecken på min mage som markerar var Åsa mätte innan behandlingen började. Jag är skeptisk till att en behandling på 50 minuter som inte ens gör ont ska kunna minska min degiga mage.

Fettcellerna går mot döden

Extrem kyla är kändisarnas hetaste kroppsformningsmetod nu och det sägs att Daniel Craig tonade fram sina muskler inför senaste Bond-filmen ”Skyfall” med hjälp av kryoterapi, där hela kroppen utsätts för extrem kyla. Under cirka tre minuter sänker man temperaturen i vävnaden genom en kväveånga på minus 120–140 grader. Även Pierce Brosnan, Halle Berry och Denise Richards sägs vara stora fan av köldterapier. Men nya Proshock ice är inte riktigt så kall och kyler bara ner de områden man vill minska. Huden kyls ner till cirka 3 grader och underhudsfettet till 6 grader under 30 minuter – vilket gör att fettcellerna, som är känsliga för kyla, försätts i så kallad aptos, programmerad celldöd. När de är som kallast ersätts det platta munstycket med en trubbigare variant som under 20 minuter skickar snabba djupgående stötvågor in i magen som ska få fettcellerna att snabbare brytas ner och förbrännas.

– Vi har följt levervärdena hos patienterna och har då inte noterat några förhöjda värden eller andra biverkningar av behandlingen, säger Åsa Nilsson Zizka.

Pirrar bara

Behandlingen är inte obehaglig alls, det känns bara märkligt pirrande, särskilt när stötvågorna pulserar in i magen. När jag kliver upp från britsen är magen behagligt sval – och är den inte lite plattare?

– Minus tre centimeter, det är bra, säger Åsa, när hon mätt magen.

– Man brukar få en omedelbar effekt på 1,5–4 centimeter men 20 procent av fettcellerna bryts ned över en period på 60 dagar, så det tar ett tag innan du ser det absoluta slutresultatet.

Spana in 9 smarta sätt att få snyggare ben på eftermiddag HÄR

Fler hardcoremoetoder för släta spiror

Powerlite InShape

Vad: Problemområdet masseras med ultraljud, vakuum, mikroström och infrarött ljus i olika omgångar.

Bra för: Kroppsslimming, ökad blodcirkulation, ökad lymfdränering, dränering av överflödig vätska, reduktion av celluliter, förbättrad hudstruktur, lindring av smärta,

muskel- och ledvärk.

Hur ofta: En tät kur på 4–6 behandlingar, med två behandlingar i veckan, där varje behandling tar 50 minuter. Efter det kan resultatet underhållas med en behandling i månaden eller varannan månad.

Bieffekter: Nej.

Pris: Cirka 1 100 kronor/behandling, en kur på 6 behandlingar cirka 6 100 kronor.

Mer info: www.tessinparkenshudotek.se

Endermologi/LPG, bindvävsmassage

Vad: En maskin med vakuumsug masserar hela kroppen vilket ger ökad lymfcirkulation.

Bra för: Ger förbättrad borttransport av slaggprodukter, gifter och överflödig vätska. Ökad blodcirkulation, förbättrad syretillförsel till kroppens celler, ökad ämnesomsättning och fettförbränning, slätare och fastare hud.

Hur ofta: En tät kur på 14–20 behandlingar, med två–tre behandlingar i veckan, där varje behandling tar 35 minuter. Resultatet kan underhållas en till två gånger i månaden.

Bieffekter: Något enstaka blåmärke.

Pris: Cirka 700 kronor/behandling, en grundkur på 14 behandlingar cirka 8 200 kronor.

Mer info: www.eriksbergskliniken.se

Carboxy

Vad: Små mängder koldioxid injiceras under huden på det område som ska behandlas.

Bra för: Hudbristningar, celluliter, dålig elasticitet, mörka ringar under ögonen, små fettansamlingar och ärr.

Hur ofta: Vanligtvis behövs 6–12 behandlingar med en veckas mellanrum. Behandlingen tar 15–30 minuter.

Bieffekter: Sällsynta. Ibland kan blåmärken uppstå. Du kan arbeta som vanligt direkt efteråt.

Pris: Från cirka 1 000 kr/behandling.

Mer info: www.stureplanskliniken.se