”Jag är inte rädd för tuffa tag”

HÄLSA

Yvonne Ryding gillar nya utmaningar

Foto: Conny Sillén
Övning Tobias Wallin lär Yvonne Ryding de rätta stegen till veckans avsnitt av ”Let's Dance”.

Att våga anta nya utmaningar. Det ger Yvonne Ryding ny kraft och energi. I år utmanar hon sig själv med att lära sig tävlingsdansa och att skriva en bok.

– Nu när jag fyllt 44 är jag mogen för det. Jag vill våga pröva något nytt och stå för det. Det vidgar vyerna och förlänger kanske livet, säger Yvonne Ryding.

Foto: Bosse Johansson
Skönhetsmiss 1984 blev Yvonne Ryding utsedd till vackrast i universum.

En gång skönhetsdrottning och vackrast i världen. Aftonbladet träffar henne för att få veta mer om hur hon håller sig fräsch, sund och stark.

Dagen innan har hon firat sin 44:e födelsedag med en god middag i Stockholm tillsammans med de två döttrarna och sambon. Det känns skönt att vara 40+, tycker hon.

– Ju äldre jag blir, desto mer tolerant blir jag och desto mer har jag att ge. Det handlar också om hur gammal man vill göra sig. Jag har varit öppen för livet, glad och positiv. Det har varit bra för mig.

Tränar med nye danspartnern

Den här dagen tränar Yvonne in nya danssteg med professionelle danspartnern Tobias Wallin.

Snart flyger de fram i vals över det gröna golvet i danssalen på Sankt Eskils gymnasium i hennes hemstad Eskilstuna.

Yvonne tog efter tvekan chansen att vara med i TV4:s danstävling ”Let’s dance”, som hade premiär i går.

– Det är svårt att komma ihåg stegen, hålla ordning på armar, huvud och ben – och samtidigt se glad ut och hålla takten. Som gammal fotbollstjej har jag bra grundkondition, men jag är stel i kroppen och saknar mjukheten.

Att Yvonne är van vid högklackat är dock en fördel, tycker hon.

– Jag har älskat det sen jag var liten. Jag skulle aldrig kunna dansa i platta skor.

Bra för hjärtat

Dans, och särskilt vals, har visat sig vara bra fysisk träning för hjärtpatienter, enligt en färsk studie. De fick bättre kondition och livskvalitet än de som fått träna på motionscykel eller springa på löpband. Yvonne är inte förvånad.

– Dans är glädje. Du gör något roligt och skonsamt till vacker musik. Vi kvinnor i Sverige är duktiga på att skaffa gymkort. Men många tvingas pressa in träningen i vardagsschemat.

– Man springer på bandet i 20 minuter, men har tankarna på annat håll. Då blir det stressigt och ger ingen positiv energi. Man mår tvärtom kanske sämre efteråt.

En bok om skönhet och hälsa

I höst debuterar Yvonne som författare – hennes andra utmaning. Boken med arbetsnamnet ”Din naturliga skönhet” handlar en del om smink och hudvård.

– Men mest om tankar och idéer om skönhet och hälsa, som kommer inifrån och som jag lärt mig under resans gång, säger hon.

Resan, det är den hon gjort bland annat som fotbollsspelare, som undersköterska inom äldrevården, som modell, Fröken Sverige och Miss Universum – och som egen företagare i hudvård.

– Att möta verkligheten med liv och död inom äldrevården blev en motvikt mot glamouren i modellvärlden, säger hon.

”Kvinnor måste säga ifrån”

Som mittfältare, kapten och speluppläggare i Hällbybrunns IF:s damlag i fotboll i lärde hon sig att ha roligt, att stötta andra och skapa laganda – och att inte vara rädd för lite tuffa tag.

– Vi kvinnor är ofta lite för försiktiga och behöver lära oss bli tuffare. ”Jag ska försöka, men det är inte säkert att det går” eller ”Jag vet inte om jag ska, eller om jag kan”, hör jag ofta kvinnor säga.

Yvonne pushar sig själv att bli förbannad när hon behöver det.

– Kvinnor måste visa mer känslor, inte bara gråta, utan säga ifrån lite mer. Även i dansen måste man ha pondus, kraft och styrka, ja, visa ”jätteattityd”.

Den mentala kraften hämtar Yvonne med långa promenader i naturen, även i storm och ösregn.

– Ett måste. Det ger så positiv energi – och det är gratis!

Yvonne Rydings må-bra-tips:

Fler artiklar:

Ann-Cathrine Björnör Carlsson ([email protected])