”Året med GI gav mig en ny kropp”

HÄLSA

Gustav gick ned 39 kilo - och lärde sig laga mat

1 av 2 | Foto: EFTER Ett år med GI-mat har resulterat i en 39 kilo lättare Gustav, här med dottern Leia i famnen.

Gustav Käck har alltid sportat och rört på sig. Så han blev chockad när vågen plötsligt stod på 122 kilo - han hade blivit tjock.

Men efter ett år med GI har han gått ned 39 kilo, och har lärt sig älska att laga mat.

När Gustav Käcks sambo Josefine blev gravid, blev Gustav skengravid. Utan att just märka det gick han upp kilo för kilo tillsammans med Josefine. Men när dottern Leia fötts fick Josefine snabbt tillbaka sin gamla figur - medan Gustav stannade på 122 kilo.

- Det var en chock, så mycket hade jag aldrig vägt!

När det var hans tur att vara hemma med Leia bestämde han sig för att göra något åt saken. Han började träna, och på gymmet träffade han en tjej som läste näringslära som tipsade honom om GI. Under en tvåveckorsperiod provade Gustav att helt utesluta kolhydrater, för att sedan föra in lite, långsamma kolhydrater i sin mat. Resultatet visade sig snabbt: efter en månad hade han gått från 122 kilo till 113.

Gustav tränade ofta, samtidigt som han lade om sina matvanor. Men under de två veckor då han inte åt några kolhydrater bara gick eller joggade han lätt på löpband.

- Tidigare var en kilometers löpning en kräkupplevelse men den snabba nedgången gjorde mig jäkligt taggad. Jag orkade snabbt mycket mer och blev dessutom mycket starkare i rygg och mage.

Nya jeans varje vecka

Han satte hela tiden upp nya delmål. Först var det att komma under 100 kilo, sedan att springa 5 kilometer på en viss tid, sedan att komma ner under 95 kilo...

- Det funkade väldigt bra för mig - ett tag var jag nästan tvungen att köpa ett par nya jeans i veckan! Som lägst var jag nere på 77 kilo men då sa Josse ifrån. Hon tyckte att jag var för smal.

Idag, drygt ett år efter att Gustav började med GI, väger han 83 kilo till sina 181 centimeter och det är en vikt han vill hålla. Han är noga med sina matvanor, ser till att äta regelbundet men "unnar sig" kolhydrater i form av müsli och dinkelbröd.

Gillar att laga mat

Gustav har inte bara fått en ny kropp - han har också fått ett helt nytt intresse. Efter att ha varit en "kött-och-potatis-kille", som bara åt då han var hungrig och utan att njuta särskilt mycket, har han nu upptäckt hur roligt det är att laga mat. Han experimenterar med egna recept och har insett hur gott det är med grönsaker.

- Det var "kaninmat" för mig tidigare. Men nu - alltså, bland det godaste jag vet att äta framför

tv:n är pyttekokt blomkål. Eller har du testat kålrabbi? Det är jättegott!