Marshmallowtestet visar: Dagens barn kan ha mer tålamod

Foto: Johner
Marshmallowtestet visar att dagens barn kan ha mer tålamod.

avKarin Holmberg

HÄLSA

Trodde du att dagens barn var mer otåliga än tidigare generationer?
En ny studie tyder på att du kan ha fel.
Det klassiska marshmallowtestet visar nämligen att barn på 2000-talet kan vänta längre med att äta godis än barn födda på 1960-talet, det rapporterar Vetenskapsradion.

Att äta en godis direkt eller vänta och få två godisbitar senare – det är grunden för det klassiska marshmallowtestet. Ett test som forskare använt under flera årtionden för att prova hur tålmodiga barn mellan 3–5 år är.

Två minuter längre

Nu har amerikanska forskare jämfört resultatet efter tester på mer än 800 amerikanska barn. Forskarna såg att barnen som testades på 2000-talet presterade bättre. De kunde vänta i snitt vänta hela två minuter längre än barnen på 60-talet med att äta godiset, skriver sr.se

Enligt forskarna kan en förklaring vara att förskoleutbildningen blivit bättre.

Spännande

Lisa Thorell, docent i utvecklingspsykologi vid Karolinska institutet, berättar för Vetenskapsradion att hon tycker att studien är spännande men att det är svårt att dra några generella slutsatser.

– Den är intressant för att den inte är i linje med vad många kanske tror. Det vill säga att barn idag är mycket mer beroende av snabba belöningar och att de inte har tålamod, säger hon till sr.se

Huruvida resultatet av studien går att förklara med att vi har en förbättrad förskola eller om det rent av handlar om att dagens barn är mer vana vid godis behövs fler studier för att utreda berättar hon för sr.se.

ARTIKELN HANDLAR OM