Vitaminpiller kan döda

”Antioxidanter i tablettform dödar fler än de räddar”

Var tredje svensk äter extra vitaminer i form av kosttillskott – trots att det kan vara farligt.

I bästa fall gör pillren ingen skillnad. I värsta fall ökar de risken att dö i förtid.

– Den vetenskapliga bevisning som vi har tillgång till i dag ger inte stöd för att det är bra att rutinmässigt använda antioxidanter vare sig för friska eller sjuka. Det är den övergripande slutsatsen, säger forskningsledaren Goran Bjelakovic vid Köpenhamns universitetssjukhus.

Hans forskningskollega professor Christian Gluud säger till Dagens Nyheter:

– Antioxidanter i tablettform dödar fler i västvärlden än de räddar. Pillren är verkligen inget godis och det är skandal att de inte räknas som läkemedel.

På Livsmedelsverket påpekar man att flera studier den senaste tiden varnat för riskerna och gemensamt för alla är att det handlar om mycket höga doser av enstaka substanser. Om man följer verkets rekommendation om frukt och grönsaker och en varierad kost så behövs inga tillskott, påpekar näringsfysiologen Irene Mattisson.

Tydligt mönster

– Vi rekommenderar inte kosttillskott allmänt till någon. Den som vill kan äta multivitaminpreparat med halter som ligger under våra rekommenderade gränser, men man bör akta sig för preparat med höga halter, säger Irene Mattisson.

Forskarna har gjort en så kallad metaanalys, en genomgång av ett antal vetenskapliga studier, där försökspersonerna har lottats till att ta antingen olika vitamintabletter eller verkningslösa piller (placebo) under en viss tid. Genomgången är gjord inom ramen för det så kallade Cochrane-nätverket, en internationell forskarsammanslutning som granskar och utvärderar den vetenskapliga grunden för medicinska behandlingar.

Totalt ingick 67 studier med närmare en kvarts miljon deltagare, både sjuka och friska, i genomgången, och när forskarna gjorde sina statistiska beräkningar av utfallet blev mönstret tydligt: Tabletter med betakaroten, vitamin A och vitamin E ökade dödligheten, främst i hjärt-kärlsjukdom och cancer. Beträffande vitamin C kunde forskarna inte se någon effekt alls. Piller med selen kunde möjligen kopplas till minskad dödlighet.

Höga doser

Det ska dock påpekas att deltagarna fick mycket höga doser av vitaminer i många fall – mycket högre än vad som ingår i vanliga multivitamintabletter som säljs i Sverige.

De exakta mekanismerna bakom fenomenet är inte klart, men förmodligen sätter vitaminer i höga doser och under vissa förutsättningar i gång processer i kroppen som leder till obalans och sjukdom. I naturlig form ger vitaminer, rikligt förekommande i bland annat frukt och grönsaker, ett skydd mot skador på cellerna. De fungerar som antioxidanter och tar udden av skadliga så kallade fria syreradikalers framfart.

Var tredje svensk tar ändå kosttillskott i olika former, skriver DN. I fjol såldes vitaminer och mineraler för cirka 740 miljoner kronor.

Sara Rörbecker/TT Björn Ewenfeldt/TT

Publisert: