"Att vara smal är en förbannelse"!

HÄLSA

Lika sårande att bli kallad pinne som att bli kallad för tjock, skriver Aftonbladets läsare

Sluta kommentera oss smala! Det skrev Aftonbladets läsare efter artikeln om att många tunna blir behandlade som ohälsosamma.

– Jag önskar att man inte ska ropa anorexia bara för att man ser någon som är mager, säger signaturen Gunke.

Foto: Många smala blir sårade över att jämt höra sin vikt kommenteras.

Aftonbladet skrev nyligen om att många tunna personer blir pikade för sin vikt. Trots att de varken är sjuka eller ohälsosamma. Det har fått flera läsare att vittna om hur jobbigt det är att ständigt få höra att man gott kan ta den sista bullen, eller äta lite mer. Signaturen Hellgirl berättar om sin bästis som alltid varit jättesmal, och som därför hatar sommaren.

– För om hon råkar sätta på sig shorts så kommer det fram helt främmande folk och säger att det är dags för henne att läggas in på anorexiaklinik.

Blir inte trodda

Det är inte bara lyxigt att kunna äta vad som helst, skriver flera tjejer. För till slut blir det tröttsamt när man har god aptit och äter bra – men aldrig blir trodd.

– Att alltid bli erbjuden mer att äta är inte kul, skriver signaturen Storasyster, som länge var 167 centimeter lång och vägde 43 kilo.

Hon misstänkte ett tag att hon hade dålig näringsupptagningsförmåga. För precis som många av de andra läsarna åt hon helt normalt, utan att bli det minsta större. Men en sommar lyckades hon plötsligt gå upp 5–7 kilo.

– Det jag noterade då var att jag inte hade tränat något den sommaren och därmed lyckats gå upp i vikt. Följden blev att jag slutade träna, jag rör på mig ändå.

Allt kommenteras

De flesta som skrivit in berättar att allt de gör kommenteras. Hela tiden kretsar det kring deras vikt. Jeff säger att han ständigt behöver förklara sig inför nya människor med ”Ja, jag vet att jag är smal”. Signaturen Mjk vill träna för att känna sig hälsosam, men det verkar provocera omgivningen.

– Säger jag något om att jag skulle behöva röra lite mer på mig (sitter framför datorn hela dagarna) får jag höra att det behöver jag minsann inte, så smal som jag är, utan att de bryr sig om att det handlar om kondition, inte att gå ner i vikt.

Vad beror det egentligen på att så många tror det är okej att kommentera smala, men inte tjocka, frågar sig signaturen Jeff som kallar smalheten en förbannelse. Han vill tänka att folk frågar av omtänksamhet, men samtidigt menar han att det inte känns så.

– Jag hatar människors blickar när jag går på stan. Blickar som gör så ont, vet inte riktigt varför. Men de säger mig att det är nåt fel på mig.

Flera läsare vittnar på samma sätt om att omvärldens kritiska blickar påverkar självbilden.

– Jag är född såhär och borde vara glad över det, men med all kritik är det svårt att acceptera sig själv, skriver en tjej.

Klanka inte ned

Det är dags att sluta kalla folk för pinne, att säga att det är sjukligt att vara smal, och att hela tiden komma med anmärkningar skriver Aftonbladets läsare. Låt folk – i alla vikter – vara som de är, uppmanar de.

– Man behöver väl inte klanka ned på någon kroppsform för att se det vackra i en annan, skriver signaturen ”tjock, smal”.

"Jag är född såhär och borde vara glad över det, men med all kritik är det svårt att acceptera sig själv"