Vi hade i allafall tur med regnet

HÄLSA

Slipp solstressen – utnyttja dagarna till att bli utvilad

Regnar ni in där i sommarstugan?

Grattis, då kan du återvända till jobbet riktigt utvilad!

– Det är viktigt att våga göra ingenting, säger stressterapeut Kerstin Söderberg.

Foto: Kerstin Söderberg arbetar som stressterapeut.

Stress.

På jobbet, i hemmet, inför semestern, på semestern..

Och när vi äntligen ska koppla av så öser regnet ner och spolar bort allt vad lata stranddagar och cykelutflykter heter.

– Det är fullt förståeligt att vi blir besvikna, säger Kerstin Söderberg, som arbetar som stressterapeut och föreläser om stress och avslappning.

– Vi svenskar är ju inte direkt bortskämda med sol och värme, och vi kanske har gått och väntat och drömt om semestern i ett helt år. Men det är viktigt att försöka se situationen som den är. Vi kan inte ändra på vädret, det vi kan ändra är på är vårt synsätt. Vi kan våga gilla läget, släppa allt och lägga oss på sofflocket med en bok. Inse att det gör minst lika gott för vår avkoppling.

Uppstressad av planer och förväntningar

Semestern i sig kan innebära stor stress för många. Vi har längtat och planerat och plötsligt är det massor som ska hinnas med under de här korta sommarveckorna.

Reparera relationen, mysa med familjen, laga huset, hälsa på släkten – och helst hinna resa lite också.

Därtill måste det vara fint väder, allt ska vara så trevligt och vi ska må så bra, säger Kerstin Söderberg.

Inte konstigt att man blir stressad!

– Många är så uppe i varv när de lämnar jobbet att det tar en vecka bara att varva ner från jobbet. Har man varit väldigt stressad innan semestern är det inte ovanligt att man blir sjuk eller känner sig lite deppig första veckan. Och en del varvar inte ner alls utan kör på i samma fart som vanligt fast med så kallade “avkopplande” semestersysslor.

Jobba med inställningen

Och så faller allt när man inte ens kan lita på vädret.

Att jobba med sin inställning och försöka göra det bästa av situationen är det viktigaste i det läget, menar Kerstin Söderberg.

Det kan kännas oöverstigligt när familjen anländer till den hyrda semesterstugan vid stranden och regnet fullkomligt öser ner, men det är görbart, menar hon.

– Det är viktigt att våga göra precis ingenting. Och har du barn som inte nöjer sig med att ligga och läsa en vecka i sträck – satsa på enklare, mer avslappnade aktiviteter. Spela spel, lös korsord tillsammans, gå ut och gå i sommarregnet, umgås med vänner.. Det är saker som gör dig avkopplad på riktigt, saker som ligger lite utanför alla inplanerade “måsten”.

Så lägg dig till rätta i soffan.

Du kan med gott samvete låta ovädret bli en ursäkt för vad som kan tänkas vara den ultimata semestersysselsättningen – att VILA. Då drar du nytta av det dåliga vädret, menar Kerstin Söderberg.

– Att ha tråkigt ibland föder kreativitet. Tänk på det – låt regnet göra att du går till jobbet som en utvilad och kreativ människa efter ledigheten!

ARTIKELN HANDLAR OM