Hon hade också grankvist i lungan

avCarina Bergfeldt

HÄLSA

Ingegerd räddades efter tio år

1 av 3 | Foto: Foto: ALEXANDER VON SYDOW
Lungan ruttnade Efter tolv lunginflamationer löstes gåtan med Ingegerd Svahn Karlssons sjukdom. Hon hade en liten grankvist som orsakde den ena varbölden efter den andra i lungan.

Hennes lunga ruttnade inifrån. Då öppnade läkarna Ingegerd Svahn Karlssons hals – och hittade en tio år gammal grankvist.

– Den var fortfarande grön, säger hon.

Aftonbladet berättade i går om 28-årige Artyom Sidorkin. Han har väckt stor uppmärksamhet i hemlandet Ryssland – en fem centimeter lång grankvist hittades i hans hals. Flera läkare var skeptiska mot upptäckten. Men för Ingegerd Svahn Karlsson, 55, från Hallsberg var artikeln en deja vú-upplevelse.

Svalde en grankvist

– Jag trodde inte att det var sant när jag läste det, säger hon.

– Att det fanns en till som har varit med om samma sak.

Vi backar bandet. Året är 1958. En femårig Ingegerd är ute och leker. Och råkar få ner en grankvist i lungan. Flickan får svårt att andas och hennes förskräckta storebror ser på när hans lillasyster blir allt blåare i ansiktet. Han bär hem henne och flickans pappa matar henne med knäckebröd för att få bort ”skräpet”.

Fortfarande grön

Kvisten faller i glömska.

Tio år och tolv lunginflammationer passerar. Läkarna tar flera röntgenbilder men förstår inte vad som är fel. De beslutar sig för att operera. I den högra lungan på den då 15-åriga Ingegerd hittar de kvisten. Den är fortfarande fem centimeter lång. Och den är fortfarande lika grön som den dag hon svalde den.

– Det blev en stor grej då. Jag fick brev ifrån stort sett hela världen. Löpsedlar i svenska och utländska tidningar. Den tyska veckotidningen Stern gjorde ett helt uppslag om mig.

Var det kul att bli kändis?

– Haha, absolut. Men det roligaste var ju att jag kunde andas igen. Jag var femton och fick börja leva livet.