Pojkar skadar också sig själva

Tar ofta till andra metoder än att skära sig

En ny studie visar att fyra av tio ungdomar har skadat sig själva. Självskador är nästan lika vanligt bland pojkar som bland flickor, skriver Svenska dagbladet.

Åtta prcent av alla som uppgav att de skadat sig själva hade bränt sig med tändare eller cigarett.
Åtta prcent av alla som uppgav att de skadat sig själva hade bränt sig med tändare eller cigarett.

Beteendet att skada sig själv har främst uppmärksammats bland flickor. Men den nya studien visar att det är mindre skillnad mellan pojkar och flickor än man tidigare trott.

I undersökningen fick tusen ungdomar i åldrarna 14-15 år i en sydsvensk kommun svara på enkäter vid två tillfällen. Fyra av tio uppgav då att de avsiktligt skadat sig själva så att de fått men i form av blåmärken, sår eller ärr.

De flesta får lindriga skador och har bara gjort det någon enstaka gång, men tolv procent av ungdomarna uppgav att de gjort sig illa fem gånger eller fler.

Vanligt hindra sår från att läka

Bara när det gällde att använda metoder som att skära sig med vassa föremål eller att skada sig själv genom att riva eller bita var flickorna fler.

Forskarna frågade om nio olika självskademetoder. Av de totalt 40 procent av ungdomarna som hade skadat sig själva uppgav 20 procent att de slagit sig genom att till exempel dunka huvudet i väggen.

17 procent hade skurit eller rispat sig och 17 procent hade någon gång avsiktligt hindrat sår från att läka. En del hade provat flera olika metoder, skriver Svenska dagbladet.

Publisert: