Ett ägg om dagen kan minska risken för stroke

Foto: Susanne Walström/Johner
Ett ägg om dagen kan minska risken för stroke enligt en ny studie.

avKarin Holmberg

HÄLSA

Gillar du ägg?
Då är det här en nyhet du kommer att gilla.
En ny studie från Kina visar att man genom att äta ett ägg om dagen kan minska risken att drabbas av stroke, skriver BBC.

Att äta mycket ägg har länge haft en negativ klang eftersom många kopplar samman ägg med högt kolesterolvärde. Men nu kommer en ny forskningsstudie från Kina som är en god nyhet för alla äggälskare.

Studien, där en halvmiljon personer i åldern 30–79 år ingick, visar nämligen att ett ägg om dagen inte innebär någon kardiovaskulär risk utan rent av kan ha hälsofördelar som minskad risk för stroke och hjärtsjukdomar, rapporterar BBC News.

Men det gäller att inte gå loss och äta hur mycket ägg som helst. För att få hälsofördelarna av ägg behöver äggen vara del av en bra kosthållning.

Innehåller mycket vitaminer

Att ägg är ett bra livsmedel, rent näringsmässigt, är ingen nyhet. Ägg innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver, förutom C-vitamin. Förutom att innehålla vitamin A, D, B och B12 innehåller ägg ett fleratal aminosyror som bland annat Kolin, som förbättrer minnet och höjer reaktionsförmågan samt aminosyran Tryptofan som är en grundläggande byggsten för bland annat serotonin, en signalsubstans som hjälper oss att minnas bättre och får oss att fokusera.

Dessutom är ägg ett väldigt proteinrikt livsmedel, något som gör att ägg är populärt inom många olika dieter.

Innehåller kolesterol

Trots att ägg har många fördelar är det även förknippat med att innehålla mycket kolesterol. Men enligt leg dietist Josefine Jonasson ska man inte vara allt för orolig över kolesterolet i ägg däremot ska man självklart utvärdera hur mycket man får i sig.

– Om man äter mycket ägg och inte så mycket mättat fett för övrigt och har problem med sina blodfetter, bör man prova att dra ner på mängden för att se om det är äggen som påverkar, säger hon.

Kolesterolet i ägg finns i gulan och för den som vill minska på den går det fint att plocka bort gulan innan man äter ägget. Men det är inget som Josefine Jonasson anser att man måste, åtminstone inte om man håller sig till ett ägg om dagen.

– Visst, äter man väldigt mycket ägg, flera varje dag, och om man har problem med höga blodfetter kan man ta bort gulan i en del av äggen. Sen är det viktigt att se helheten, man äter ju mer än ägg under en hel dag.

Vad tycker du själv om ägg som livsmedel? Är det en bra grund i en sund kosthållning?
–  Jag gillar verkligen ägg - både smak- och näringsmässigt. Det är dessutom så enkelt att göra bra och snabb mat med hjälp av ägg. Ett ägg som mellanmål ger bra mättnad, en omelett till lunch eller middag går både snabbt att laga och kan varieras i det oändliga.

Visste du att:

  • Om vi äter äggen råa utnyttjar vi bara hälften av proteinet

  • Ägg innehåller alla 9 essentiella aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv

  • Ett ägg innehåller 7 gram protein och 0 g kolhydrater

  • Ett ägg innehåller 1 milligram järn. Dagsbehovet är 8 - 15 milligram.

  • Ägg är den mest kompletta naturliga näringskällan näst efter bröstmjölk

  • Hälften av Sveriges befolkning tycker att ägg är världens bästa råvara

  • 72% av svenskarna tycker att ägg är ett av de mest näringsrika livsmedel som vi kan äta och 69% anser att ägg håller dem mätta länge.

Källa: BBC News, Branschorganisationen Svenska Ägg.

ARTIKELN HANDLAR OM