Stoppa värken med nålar

Hälsa

Migrän, allergier, sömnproblem... Akupunktur används nu mot allt fler sjukdomar och besvär. Hälsa berättar om de senaste rönen kring den lilla nålen som kan göra storverk.

Foto: Maria Östlin

Akupunktur används nu alltmer mot olika besvär - och inte bara mot smärta.

Patienter som ska genomgå provrörsbefruktning, som lider av urininkontinens eller klimakteriebesvär, till exempel, kan ha nytta av akupunktur, visar nya studier.

Akupunktur förbättrar blodflödet i muskler och slemhinnor så att de fungerar bättre och smärta dämpas.

- Det tycks även gälla till exempel urinblåsa och livmoder. Akupunktur kan motverka trängningar vid inkontinens och öka blodcirkulationen i livmoderslemhinnan. En bra blodcirkulation är viktig för förmågan att bli gravid, säger Christer Carlsson, smärtspecialist och överläkare vid Rehabcentrum på Lunds universitetssjukhus.

Ökat intresse

Intresset för akupunktur ökar bland framför allt sjukgymnaster och sjuksköterskor.

- Det gäller även yngre läkare och distriktsläkare. I stort är läkarkåren dock fortfarande skeptisk till akupunktur och metoden har därför svårt att nå ut i vården. Ändå visar allt fler studier på effekt. Metoden är också enkel om man utför den korrekt - och billig, säger Christer Carlsson som även är ordförande för Sveriges läkares akupunkturförening.

Akupunktur är ingen standardbehandling utan ska utgå från individen. Det krävs att läkare och patient samverkar, menar han.

- Läkaren ska ha känsla för vad som är bäst för den enskilda patienten och söka sig fram till rätt "dos" precis som med ett läkemedel. Patienten ska ha "nålkänsla" och uppleva en "djup" domning, tyngd och värme i området kring nålen.

Allt större förståelse

Man börjar nu alltmer förstå hur akupunktur fungerar. Enligt kinesisk tradition stimuleras energiflöden, som kallas qi, i kanaler (meridianer) i kroppen när nålar sticks in på särskilda punkter utefter meridianerna.

I västerländska länder tolkar man effekten så att akupunktur stimulerar inåtgående känselnerver. En nerv har också tätare med nervändar vid akupunkturpunkterna, har man sett.

- Kemiska ämnen, neuropeptider, frisätts från nervändarna och sätter i gång en läkningsprocess. Blodcirkulationen och tillväxten ökar så att fler blodkärl bildas, till exempel. Denna tillväxtmekanism innebär att man till exempel får mer saliv vid muntorrhet om spottkörtlarna stimuleras.

- En annan mekanism är att tjocka nervtrådar aktiveras vid beröring, som vid akupunktur. Detta hämmar aktiviteten i de tunnare smärtnerverna så att smärta dämpas eller blockeras.

Rogivande effekt

Akupunktur stimulerar också hjärnan centralt så att endorfiner, kroppens smärtstillande "måbra-hormoner", frisätts liksom rogivande signalsubstansen serotonin och hormonet oxytocin. Likaså minskar halten stresshormoner.

- Det gör att man allmänt blir lugn, trött, varm, avslappnad och tung i armar och ben av akupunktur. Man kan även bli mindre förstoppad, få bättre sömn och bli piggare. Detta är bieffekter av akupunktur som kan vara svåra att mäta, men som det är vanligt att patienter upplever.

Det tar tid för de fysiologiska systemen som påverkas av akupunktur att byggas upp, menar Christer Carlsson.

- Det gör att effekten vanligen kommer långsamt. Man behöver därför en serie med behandlingar innan man blir bättre. De flesta förbättras efter fyra-sex veckor.

Är effekten bäst på kvinnor?

- Ja, det är min erfarenhet. Det kan bero på att det finns mottagare för östrogen på smärtnerverna. Men vi vet inte vad det har för betydelse.

Vad är akupunktur?

Ländryggssmärta lindras

Fler länkar

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa