Picknick på pirog
Uppdaterad 2019-11-19 | Publicerad 2002-08-27
Veckans smala
Packa picknickkorgen med de här läckra och matiga laxpirogerna.
Piroger med lax och ägg
8 stycken
Deg:
50 g margarin
1 1/4 dl mellanmjölk
1/4 pkt jäst
Cirka 4 dl vetemjöl
2 krm salt
Fyllning:
200 g kokt kall lax
2 kokta kalla ägg
2 dl kokt kallt ris (3/4 dl okokt)
1/2 dl finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
Skal från 1 citron
Salt
Peppar
Till pensling:
1 lätt uppvispat ägg
1 ask blandad sallad
4 morötter
100 g sockerärter
Börja med degen: Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av degvätskan och rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av vätskan, vetemjöl och salt. Arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.
Fyllningen: Dela lax och ägg i bitar. Blanda det med ris, dill, gräslök och citronskal. Salta och peppra. Rulla ut degen till en rulle och dela den i 8 bitar. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca 10 cm i diameter. Fördela fyllningen på rundlarna. Nyp ihop degkanterna. Lägg pirogerna med skarven uppåt på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt dem jäsa cirka 20 minuter. Pensla med ägg. Grädda i 225 grader i 15 minuter. Servera med sallad samt lättkokta morötter och sockerärter.
Snabbkoll veckans smala
Kristina Eriksson