Saltet hjälpte mot allergin

Allergi

Nu slipper Rose-Marie allergimedicinen

På våren för två år sedan kände Rose-Marie Askljung, 56, att det började klia i ögonen och att näsan började rinna.

Trots att hon inte varit allergisk tidigare så förstod hon genast vad det var – pollenallergi. Men hon hittade en behandling som helt har tagit bort hennes besvär.

Liksom alla andra gick Rose-Marie Askljung till apoteket och köpte allergimedicin, tabletter som ska ätas varje dag.

– Men så läste jag en artikel om saltrumsbehandling. Det stod att det kunde hjälpa mot pollenallergi, så då prövade jag, säger Rose-Marie.

Tog en saltkur

Rose-Marie bor i Västerås och där finns i dag inga saltrum så det fick bli Stockholm och en lång resväg till behandlingarna på Stockholms saltrum. Hon bestämde att hon skulle gå fem gånger – en kur. Egentligen ville de att hon initialt skulle gå två gånger i veckan men eftersom resvägen blev så lång så blev det en gång i veckan för Rose-Marie. Hon började gå, fick sitta i saltrummet i 40 minuter per gång och andades in saltdammet.

– Jag hade läst att de som jobbade i saltgruvorna aldrig hade några allergier och därför tänkte jag att det skulle vara värt att prova, säger hon.

Hjälpte efter femte gången

Efter att ha gått fyra gånger kände hon egentligen ingen skillnad, men hon fortsatte ändå. Det var ju bara en gång kvar. Dessutom säger hon att det är skönt och avslappnande att sitta i saltrummet och efter sista gången så kom en förändring.

– När jag kom ut därifrån efter femte gången så slog det mig helt plötsligt att jag inte hade några besvär. Jag var helt besvärsfri, säger hon med viss förvåning i rösten.

Ska börja på nytt

Inget mer kliande, ingen rinnande näsa och inga allergitabletter på resten av säsongen.

– Ja, det är ju så skönt att slippa ta tabletter och må dåligt, säger Rose-Marie.

I år har pollensäsongen precis börjat och i och med det börjar också Rose-Marie sin saltrumskur.

– Jag kände härom dagen när jag gick till jobbet att nu börjar björken komma, så nu ska jag påbörja årets kur, säger Rose-Marie och ler.

Fakta: Saltallergi

Saltrum finns på ett tiotal platser i landet. Det ett rum invändigt beklätt med salt, med mikroskopiskt små saltpartiklar i luften. Saltet är helt rent, utan några tillsatser och det mals ner till fint, fint damm som andas in. Ventilationen i rummet är avstängd så att saltet stannar i luften och inte åker ut med utblåset.

Saltrum är en naturlig behandling för personer med upprepade förkylningar, astma, allergi eller hudsjukdomar.

Vad det är i saltet som gör att allergier försvinner och besvär lindras vet man inte, men salt har en läkande effekt och det förstör bakterier och svampar och stimulerar immunförsvaret.

Människor som arbetade i saltgruvor förr i tiden hade nästan aldrig virussjukdomar, astma eller andra luftvägsbesvär. Saltet löser upp slem vilket underlättar andningen för astmatiker.

Saltbehandling är bra även vid psoriasis och hudeksem på grund av sin bakterieförstörande förmåga. Saltaerosol (saltet i luften) som finns i saltrummet innehåller negativa joner som har positiv inverkan på nervsystemet, minskar stress och förbättrar sömnen.

(Källa: Sirkka Petrykowska på Stockholms saltrum)

Jessika Devert

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Allergi

ÄMNEN I ARTIKELN

Allergi