”Rawfood räddade mitt liv”

Två gröna glas om dagen är Victorias dunderkur: "Hela familjen har fått bättre hälsa”

Victoria Boutenkos hälsa fick en skjuts med hjälp av bladgrönt. För att få bort den beska smaken mixar hon det gröna med frukt till en smoothie.
Victoria Boutenkos hälsa fick en skjuts med hjälp av bladgrönt. För att få bort den beska smaken mixar hon det gröna med frukt till en smoothie.

Kan två mossgröna smoothies om dagen få din kropp att självläka?

Det hävdar rawfoodrörelsens grundare Victoria Boutenko – som själv fick livet tillbaka när hon började äta råa grönsaker.

Victoria Boutenko led av rubbad hjärtrymt och övervikt. Lika illa ställt var det med övriga familjen: Maken hade giftstruma, dottern astma och sonen diabetes.

– Min man hade vid 17 års ålder överlevt nio operationer. Han led av giftstruma och läkaren gav honom två månader att leva om han inte opererade bort sköldkörteln, säger hon.

– Själv hade jag samma sjukdom som hade dödat min far, oregelbunden hjärtrytm. Mina ben var ständigt svullna av ödem, jag vägde 127 kilo och ökade hela tiden i vikt.

Snabba resultat

Den forna ryskan grät sig igenom nätterna och försökte febrilt komma på en livsstilsförändring som skulle göra familjen frisk igen. Efter att ha ätit sig igenom många olika kostvarianter fastnade hon för vegetarisk rawfood – och resultaten lät inte vänta på sig.

– Vår hälsa förbättrades så snabbt att hela familjen kunde delta i en tio kilometer lång löptävling. Det bara drygt tre månader senare, säger hon när Aftonbladet träffar henne på hotellrummet i Stockholm.

Men efter några år började barnen att tröttna på råa grönsaker. Kylskåpet var fullt med lök, purjo, kål och frukt, men lusten att äta nyttigheterna var borta.

”Rynkorna försvann”

Victoria började åter sin research efter den perfekta maten och fokuserade sitt intresse på chimpansernas kost.

– Jag kom fram till att bladgrönt var den mat som tillgodosedde flest näringsbehov, hos både oss och chimpanserna, säger hon.

Och aporna fick aldrig cancer, diabetes eller några av de välfärdssjukdomar som så många människor led av. Men det fanns ett problem.

– Gröna blad smakar helt enkelt för beskt för våra smaklökar, säger Victoria Boutenko.

En kväll kom hon på lösningen: att blanda det bittersmakande gröna med frukter till en krämig smoothie. Blandningen visade sig både drickbar och nyttig. Efter en tid med den nya dieten var hon positivt överraskad:

– Jag hade mer energi än någonsin och rynkorna i ansiktet försvann. Naglarna blev starkare, synen skarpare och jag fick komplimanger för mitt friska utseende.

Bladgrönt: viktigt

I dag ägnar Victoria sin tid åt att åka runt och informera om vikten av att få i sig bladgrönt, och gärna i smoothieform.

– Men det har aldrig varit pengarna som drivit mig. Det har bara handlat om att överleva, säger hon.

Vi äter också maten rå!

Malin Berghagen.

Thomas di Leva.

Peter Wahlbeck.

Anna Skipper.

Eva Longoria.

David Bowie.

Demi Moore.

Alicia Silverstone.

Sting.

Uma Thurman.

Pierce Brosnan.

Barbra Streisand.

Publisert: