Sov lagom – annars blir du tjock om magen

Av: 

Helena Zachariasson

Hälsa

Räkna dina sömntimmar noga – för att inte öka på midjemåttet. Unga vuxna som antingen sover för lite eller för mycket riskerar att få för mycket fett runt magen, visar en ny amerikansk studie.

Sova lagom mycket är tricket för att behålla den platta magen – om man vill tro en ny studie från USA, skriver Reuters Health. Forskarna fann att de som sov fem timmar eller mindre varje natt blev tjockare runt magen under de kommande fem åren, jämfört med de som sov i genomsnitt sex eller sju timmar.

Sov inte för mycket

Men sova för mycket är inte heller bra för dina planer att komma i jeansen i sommar, visade studien. De som sov åtta eller fler timmar visade också tendenser till ett alltför ökat midjemått, även om de inte var lika stort som för de med sömnbrist.

Viktigt för hälsan

Studien som publicerats i tidskriften Sleep, gjordes på 332 män och kvinnor under 40 år och kompletterar tidigare forskning som visar på ett samband mellan sömn och viktökning och ökad risk för diabetes och hjärtsjukdomar.

– Sömn är en viktig del av din hälsa – inte bara för att du blir trött under dagen, säger forskaren Kirsten G. Hairston, Wake Forest University School of Medicine i North Carolina som står bakom studien.

Triggar aptiten

Orsaker till varför sömnvanor är kopplade till viktökning kan enligt Hairston bero på att de som får för lite sömn är för trötta för att träna medan de som spenderar för mycket tid i sängen hinner inte spendera lika mycket tid att vara aktiv.

Forskning har även visat att sömnbrist triggar aptitreglerande hormoner som gör att man vill äta mer.

Studien är gjord på afroamerikanska och spansktalande män och kvinnor i USA, som enligt forskarna tillhör en riskgrupp för att utveckla fetma.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

7 steg till en bättre sömn
Publisert: