Hitta rätt med karta & kompass

Trött på att alltid springa samma gamla slinga i elljusspåret? Med karta och kompass bestämmer du själv dina träningsrundor. Kropp & Hälsa lär dig grunderna i att använda karta och kompass.

ut i bushen. Lär dig bara läsa kartan rätt så blir det lättare att hitta.
ut i bushen. Lär dig bara läsa kartan rätt så blir det lättare att hitta.

Vi är många som med skräck minns orienteringslektionerna på skolans friluftsdagar. Att man över huvud taget hittade tillbaka, efter att ha letat ”försvunna” kontroller i skogen, var mer än man förstod själv. Och än i vuxen ålder får vi svettningar när vi måste läsa en karta.

Kartskräck i folksjälen

– Det är synd att kartskräck är så förankrat i den svenska folksjälen. Ofta beror det på dåligt utbildade lärare och dåliga kartor, säger Lasse Hogedal, före detta förbundskapten för orienteringslandslaget, och författare till boken ”Nyckeln till naturen”.

Lasse menar att alla kan lära sig att läsa en karta och bli av med sin skräck. Visst kan det bli lite kart-traggel till en början, men när poletten tillslut trillar ner får du väl lön för mödan.

– Med karta och kompass behöver du aldrig vara rädd ute i naturen eftersom du inte kan gå vilse. Dessutom får du en rolig intellektuell utmaning i kombination med det fysiska, säger Lasse Hogedal.

Kropp & Hälsas snabba orienteringsskola steg för steg

Robert Andersson (kroppohalsa@aftonbladet.se)

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN