Vartannat barn har ont i kroppen

Publicerad:
Uppdaterad:

Barnläkare: Det är en dold folksjukdom

Vartannat barn har ont i kroppen. Smärtan beror ofta på stress. Så många som 40 procent av de barn som har allvarligare smärtsymtom kan ta med sig det upp i vuxen ålder eftersom bara ett fåtal får hjälp.

- Det handlar om återkommande smärta i mage eller huvudvärk, men det kan också vara värk i armar, ben eller rygg, säger Göran Alfvén, barnläkare på Huddinge sjukhus.

Så många som vartannat barn har återkommande smärta, visar studier. Göran Alfvén jobbar på en magsmärtmottagning på Huddinge sjukhus. Bland hans patienter har ungefär hälften stressrelaterad smärta.

- Det här problemet är i samma storleksordning som andra vanliga barnsjukdomar. Ändå har vi inga specialmottagningar, inga vårdprogram. Vi ligger efter i utvecklingen, det här är en dold folksjukdom, säger Göran Alfvén till Aftonbladet.

Bland orsaken till stressen nämner han skola, hemförhållanden, utvecklingsperioder och olika trauman.

- Den allmänna stressnivån i samhället har ökat. Det finns ett uppdrivet jagat tempo, säger han.

Barn i olika åldrar reagerar på olika sätt på stress. Gösta Alfvén beskriver det som att det börjar nere i benen och går uppåt. Fyraåringar har ofta ont i benen, det man brukar kalla växtvärk. Sex-sjuåringar kan få magont och 12-13-åringen har ont i huvudet och ryggen.

Smärta upp i vuxen ålder

  Gösta Alfvén är kritisk till smärtvården i Sverige. Det finns en tendens att vuxna förringar barns smärta och säger att ”det går nog över”.

  - Men det gör det inte. Det finns dåligt med studier på hur det här påverkar barnen när de växer upp, men i runda slängar kan man säga att 40 procent av barnen med kraftigare stresssymptom för dem med sig till vuxenlivet, säger han.

Och det blir även ett samhällsekonomiskt problem med sjukskrivningar och förtidspensioner.

  Han uppmanar föräldrar vars barn har smärta att fundera på vad som kan ha orsakat den, kanske är den förknippad med någon särskild händelse.

  - Om det inte blir bättre - sök vård, säger han.

Föräldrar måste vara uppmärksamma

  Ylva Ellneby är tal- och specialpedagog, och har skrivit om barn och stress. Hon menar att 90-talets nedskärningar slagit hårt mot barnen. Sedan hon började jobba 1997 har problemet accelererat.

  - En del klarar de stora klasserna, de har mer energi till det. Andra har större problem och signalerar snabbare ohälsa, säger hon till SVT.

  Som förälder kanske man inte reagerar direkt när barnet har ont, menar hon.

  - Men det trycker på nåt viktigt. Som förälder kanske man märker att det återkommer eller att barnet blir mer ledset. Jag tror att föräldrar känner skillnaden. Man kanske inte kan förstå att det är mängden av faktorer och påfrestningar som kan få vanliga barn att reagera på stress. Magont, ont i huvudet är sådant man måste vara uppmärksam på.

Tove Wennergren

Publicerad: