Treo kan skydda mot tjocktarmscancer

HÄLSA

Halverar risken för tarmcancer hos utsatta patienter

Foto: Den dagliga dosen behöver bara vara 75 milligram. Det kan jämföras med en Treo brustablett som innehåller 500 milligram.

En magnecyl eller treo om dagen kan halvera risken för tjocktarmscancer.

Det visar nya forskningsrön som presenteras i tidningen The Lancet i dag.

– Det är roligt att se att det hade en så tydlig effekt. Nu måste vi bygga vidare på fyndet, säger professor Annika Lindblom vid Karolinska Institutet till Aftonbladet.

Annika Lindblom är en av flera forskare från totalt 16 olika länder som undersökt om 600 mg acetylsalicylsyra om dagen kan skydda mot ärftlig tjocktarmcancer.

Mängden acetylsalicylsyra i en treo eller aspirin är 500 mg.

30-tal svenskar

861 personer med Lynchs syndrom, en genetisk förändring som ökar risken för flera cancerformer, deltog i studien.

– De här patienterna har en väldigt hög cancerrisk, hela 70 procent. I studien halverades den risken, säger Annika Lindblom.

Den vanligast cancerformen hos dessa personer är tjocktarmscancer.

– Men även risken för annan typ av cancer, främst livmodercancer minskade.

I Sverige deltog ett 30-tal svenskar i studien. Totalt finns det omkring 300 familjer som lever med Lynchs syndrom i Sverige.

Fyra år

Deltagarna fick antingen ta 600 mg acetylsalicylsyra om dagen eller sockerpiller. Vid den första uppföljningen efter två år märktes ingen skillnad mellan grupperna. Men efter fyra år kunde man se en tydlig skyddseffekt.

– Hur sambandet mellan acetylsalicylsyran och minskad cancer ser ut är inte klart. Men det verkar ligga på planet från omvandling av polyper till cancer.

Enligt Annika Lindblom innebär dessa rön dock inte att vi alla ska börja knapra treo eller magnecyl var dag.

– Vem som helst ska inte börja äta treo nu. Det ska inte våra patienter göra heller utan det här är något som man ska göra i samråd med sin läkare, säger Annika Lindblom.

Många fördelar

Acetylsalicylsyra framställdes 1897 och lanserades 1899 under namnet Aspirin. Tack vare sina smärtlindrande, inflammationsdämpande och febernedsättande verkningar blev medlet framgångsrikt.

– Det är verkligen en riktig dundermedicin. Om den hade lanserats idag hade den förmodligen inte varit receptfri.

På senare tid har man märkt en rad andra fördelar med acetylsalicylsyra. Tidigare forskningsrapporter har visat att ämnet bland annat kan skydda mot:

hjärt-kärlsjukdom

tarmcancer

prostatacancer

cancer i hjärna, lungor, matstrupe och bukspottskörtel.

Ytterligare forskning

Nu ska Annika Lindblom och hennes forskarkollegor gå vidare och undersöka hur stora doser man måste ge av ämnet för att minska risken för cancer hos personer med Lynchs syndrom.

– Vi måste hitta de optimala doserna för det kan mycket väl räcka med lägre doser. Vi måste också utreda vem som ska få det, hur länge man ska äta det och hur länge skyddet sitter i.

ARTIKELN HANDLAR OM