Beslut om HPV- vaccin rivs upp

avCaroline Hougner, TT

Stockholm. Landstingens upphandling av vaccin mot livmoderhalscancer, HPV-vaccin, måste göras om. De beslutade kammarrätten i Stockholm på onsdagen. Orsaken är att landstingen angett en för lång avtalstid.

Vaccinet, som ska ges gratis till hundratusentals flickor, försenas nu ytterligare.

Läkemedelsjätten Glaxo Smith Kline (GSK) vann den nationella upphandlingen. Men det förlorande företaget Sanofi Pasteur MSD överklagade ända upp till kammarrätten.

Tvisten om vilket företag som ska få leverera vaccinet mot HPV till landstingen har varit långdragen.

I mars i fjol vann Glaxo Smith Kline dragkampen mot Sanofi Pasteur MSD i den nationella upphandlingen om vilket vaccin som sprutorna ska innehålla. Cervarix vann eftersom det var billigare än konkurrenten Gardasil.

Tanken var att flickor i årskurserna fem och sex redan i höstas skulle börja få gratis vaccin.

Men Sanofi Pasteur MSD överklagade med argumentet att landstingen använt sig av en otillåten ramavtalstid. Man anförde även att Gardasil inte bara ger skydd mot humant papillomvirus (HPV), som kan orsaka cancer i bland annat livmoderhalsen, utan också mot könsvårtor, kondylom. Detta skulle ge en besparing för samhället på sikt som upphandlaren inte hade tagit hänsyn till, enligt bolaget.

Följetongen om vilket HPV-vaccin som landets unga flickor ska få irriterar allt fler.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber är så upprörd att hon nu anmält hela rättsprocessen till JO.

– Det är orimligt att långa handläggningstider i domstol gör att upp till 200 000 flickor får vänta på besked om när de kostnadsfritt kan erbjudas vaccinet säger hon i ett pressmeddelande och påpekar att den utdragna processen medför stora kostnader för både det offentliga och enskilda.