Ta det kallt!

5 coola anledningar att ta en kalldusch

Det här kommer nog som en kalldusch…

Men att duscha kallt är bra för dig och din kropp. Väldigt bra.

Här är fem coola anledningar.

Det förbättrar blodcirkulationen

Detta är en av de största fördelarna med att duscha kallt. När du kyls ner skickas blod från din hud till dina inre organ för att hålla dem varma.

Processen omvänds när man duschar varmt, och därför kan du få en högre effekt av att växla mellan varmt och kallt. Men var inte rädd för att dra på – en gradvis sänkning kan verka skönare, men chocken är en del av det. Bit ihop!

Det är bra för hyn

Har du torr hy och torrt hår? Duscha kallt! Kylan stänger porerna och förhindrar att håret och huden torkar ut. Detta hjälper särskilt efter rakning, och motverkar irritation. Ett tips är att börja varmt, använd shampo och duschtvål som vanligt, och sedan skölja kallt.

Du bränner fett

Nu hajade du till! När kroppen kyls ner behöver den använda mer energi för att värma sig själv, och då bränner du mer fett.

Studier har visat att kylan aktiverar ett hormonsystem som tillåter vanligt fett att förvandlas till så kallat ”brunt fett”, som är bra för kroppen.

Så om du inte tycker att du hinner träna på morgonkvisten – ta en kalldusch i stället!

Det stärker immunförsvaret

En kalldusch förbättrar ämnesomsättningen, aktiverar immunförsvaret och frigör vita blodkroppar. Det kanske inte låter så, men det funkar bra mot förkylning! Det hjälper dessutom mot inflammation och sätter igång lymfkörtlarna, som renar dina celler.

Det ökar manlig fertilitet

Förut trodde man att en kalldusch skulle lägga locket på maskulina lustar. Fel!

Även om man kanske inte omedelbart känner sig manad till umgänge så ökar både testosteronnivåerna och mängden spermier när du kyls ner. Så om barnskaffande är i sikte, vrid kranen mot blått!

 Källa: University of Oulu, Naturalnews.com, abc.net.au

Martin Peterson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN