Snuva snuvan!

HÄLSA

Experterna listar – bästa metoderna för att bota din förkylning

Få slipper helt undan. Men det går att lindra förkylningsplågan. Vi vet hur.

Aftonbladet har samlat alla kurer som ska få dig på benen igen: naturmedel, mediciner och gamla huskurer. Och årets alla nyheter förstås!

Alla har sin favoritkur. Men hur stor är effekten egentligen? Här betygsätter några av Sveriges främsta experter huskurer, naturmedel och alla andra förkylningspreparat på en skala 1-5.

Text: Caroline Hougner

Läkemedel

Nässprej/näsdroppar

Bra vid nästäppa - om du använder rätt styrka och inte tar dem mer än tio dagar. En del hävdar att droppar verkar mer på djupet än sprej.

Bäst: Alla är likvärdiga – välj den billigaste. Har du både nästäppa och rinnsnuva finns ett nytt preparat: Zycomb.

Febernedsättande medicin

Bra framför allt för barn med hög feber. Har du bara lite feber är det onödigt, eftersom hög kroppstemperatur kan skynda på ett tillfrisknande.

Hostmedicin

De flesta preparat finns både som tablett och i flytande form och är antingen hostdämpande eller slemlösande. Tveksamhet råder beträffande den slemlösande effekten. Drick mycket i stället. Nytt för i höst är Bisolvon, en tablett du löser upp i varmt vatten och dricker.

Bäst: Noskapin eller Nipaxon vid rethosta.

Sugtabletter mot halsont

Samtliga sorter stimulerar saliv och lenar svalget. Eukalyptus kan ge viss svalkande effekt och verka uppiggande men hjälper inte i övrigt.

Bäst: Mucoangin om du har riktigt ont. Den har både längre verkningstid och bedövar bra. Annars Bafucin och Strepsils som ger viss bakteriedödande effekt.

Munvatten

Lindrar irriterad hals och sköljer bort bakterier. Kan förebygga komplikationer av förkylningen. Nyodex antiseptiskt koncentrat till gurgelvatten

C-vitamin

Nyttigt, men hjälper inte mot förkylning enligt de senaste forskningsrönen.

Antibiotika

Har ingen som helst effekt, så länge det handlar om en ren virusinfektion. Ska aldrig “egenmedicineras”. Ät aldrig överblivna tabletter från tidigare sjukdomsperioder.

Huskurer

Sömn

Sömn och vila är viktigast av allt vid en förkylning. Då får kroppen kraft att stå emot virusanstormningen. Däremot är inte ryggläge alltid det bästa om man är täppt. Sitt eller halvligg hellre så att huvudet hålls högt. Helst ska du låta bli att anstränga dig i 8-10 dagar.

Koksaltlösning

Finns som näsdroppar, dusch och sprej som verkar avsvällande utan risk för kronisk nästäppa. Kan användas hur mycket som helst.

Ånga under frottéhandduk

Studier har visat att det verkar slemlösande och håller luftvägarna fria. Droppar du olja i vattnet luktar det bättre. Effekten blir dock densamma som för vanlig koksaltlösning. Exempel på oljor: Camolis, av pepparmyntsolja, lavendel, kanel, muskot, anis med mera samt Oleum basileum som mjukar upp hårda skorpor i näsan.

Lakrits

Slemlösande. Tyvärr innehåller inte lakritsgodis så mycket lakritsrot att det ger någon effekt.

Örtte

Det viktiga är vätsketillförseln, inte vilken ört som används.

Honungsvatten

Bra att dricka mycket vid förkylning. Honung gör så det känns lent i halsen, men har inte någon “läkande” effekt.

Kycklingsoppa

Är sedan gammalt känd för att lindra förkylningar och har i vissa vetenskapliga studier faktiskt visat sig öka rengöringsaktiviteten i övre luftvägarna.

Vitlök

Många tar det, men tveksamt om det hjälper.

Sex

Sexuella aktiviteter en till två gånger i veckan räcker för att stärka immunförsvaret så att det står emot virus bättre enligt tyska och amerikanska forskare. Men det finns nog bättre förevändningar för att hoppa i sänghalmen.

Bastubad

Kanske känns skönt, men vissa tror det skadar mer än hjälper.

Whisky med citron och socker

Hjälper inte alls mot förkylning. Du får hitta på en annan anledning...

Alternativen

Prospan

Effektiv slemlösande hostmedicin med torkat extrakt av blad från murgröna. Används sedan länge i Tyskland där det numera är läkarnas förstahandsval.

Echinaforce

Droppar eller tabletter av färsk Echinacea. Ska stärka immunförsvaret och mildra hosta och heshet om de sätts in tidigt i förkylningen. Frågan är om dosen är tillräcklig.

Echinagard

Droppar eller tabletter av Echinacea, som enligt tradition ska ha viss effekt på förkylningssymptom om de tas direkt när förkylningen bryter ut. Frågan är om dosen är tillräcklig.

Esberitox

Består av tre olika läkeörter mot bakterie- och virusangrepp. Ska helst tas när förkylningen bryter ut. Mixtur eller tabletter. Frågan är om dosen är tillräcklig.

Sinova/Sinova forte

En tablett mot täppa i näsa och bihålor. Innehåller extrakt av en rad olika örter, såsom gullviva, lundviva, järnört, fläder med mera. Kan användas även av gravida.

Dinamint C

Sugtabletter av Echinacea (röd solhatt), C-vitamin, zink och mentol. Mentolen gör att det kan kännas svalkande och skönt.

Echitonil

Tuggtabletter av Echinacea. Ska precis som allt annat med röd solhatt tas vid första symptomen då en förkylning är på väg. Frågan är om dosen är tillräcklig.

Kan Jang

Tabletterna ska ha viss förebyggande effekt på förkylningar. Vätskan lindrar då förkylningen är på gång.

Olbas

Näsinhalator med mentol och pepparmyntsolja som dras in direkt i näsborrarna.

Colizin

Sugtablett av zink och bovete-extrakt mot halsont. Kan ha viss virushämmande effekt.

Nozoil

Ren sesamolja mot nästäppa. Mjukar upp i och runt näsan om den är narig, men påverkar inte själva nästäppan.

Bio Garlic

Vitlökspreparat som ska lindra förkylningssymptom i näsa och svalg.

Kwai

Tabletter av torkat vitlökspulver. Omdiskuterat i fall det hjälper eller ej.

Kyolic

Tabletter av torkat vitlökspulver. Omdiskuterat om det ger någon effekt.

Mentol

Har en kylande effekt som kan kännas skönt, men vid undersökningar har det inte visat sig påverka näspassagen på något sätt. Hostdämpande vid hög dos.

ImmuPlex

Örtextrakt i droppform av Timjan, Echinacea, Uno de gato.

Propolis

Består av propolispulver, pepparmynta, eukalyptus, anis med mera. Mixtur eller tuggbitar.

Vicks Vapo rub

Salva som gnids in över hals, bröst eller rygg och täcks med löst sittande kläder för att personen ska kunna andas in ångorna. Kan kännas skönt, men ger ingen effekt i övrigt.

Aloe Vera Juice

Ska lindra tillfällig heshet och förkylningssymptom i näsa och svalg, men hjälper inte alls enligt experterna.

Astragalus

Ett kosttillskott i droppform som utvinns ur roten från örten Astragalus. Används inom kinesisk medicin. Bra studier saknas.

Excoldit

Nordamerikanskt ginsengextrakt. Ett kosttillskott i tablettform som ska hjälpa mot förkylningssymptom.

Grapefruktkärne-extrakt

Antivirusdroppar av grapefrukt att blanda ut i juice. Ger ingen effekt alls.