Mörk choklad kan hjälpa trötta

avSusanna Vidlund

Ny studie visar att kronisk trötthet kan lindras

En daglig dos mörk choklad kan hjälpa den som lider av kronisk trötthet.

Det anser brittiska forskare som genomfört en ny studie.

Foto: Sara Ringström
Botar trötthet? En ny pilotstudie visar att mörk choklad kan hjälpa den som lider av kronisk trötthet.

Ungefär 45 000 svenskar är drabbade av kronisk trötthet men nu kan det finnas hjälp, menar brittiska läkare. Forskare vid Hull York Medical School har dragit den överraskande slutsatsen i en ny pilotstudie att mörk choklad, till skillnad från ljus, kan hjälpa mot trötthet.

De misstänker att den mörka chokladen påverkar nivån av signalsubstansen serotonin i hjärnan.

– Mörk choklad är rik på polyfenoler som har förknippats med positiva hälsoeffekter som sänkning av förhöjt blodtryck. Polyfenoler verkar också kunna höja nivån av serotonin i hjärnan, vilket har kopplats till kroniskt trötthetssyndrom och det kan vara en mekanism, säger forskningsledaren professor Steve Atkin till BBC.

Började jobba igen

Han fick idén efter att en patient berättat att hon mått mycket bättre sedan hon bytte ut sin vanliga mjölkchoklad mot en choklad med högre kakaohalt. Han bestämde sig då för att se om andra reagerade på den mörka chokladen på liknande sätt.

Tio patienter fick äta 45 gram choklad i två månader. Hälften fick mörk choklad och hälften fick ljus choklad som färgats mörk. De som fick den mörka chokladen rapporterades må bättre när de åt chokladen. Atkin säger sig vara förvånad över de goda resultaten.

– Även om det var en liten studie så kunde två patienter börja jobba igen efter ett halvårs sjukskrivning, säger Steve Atkin till BBC.

Han påpekar att fler studier måste göras men säger att det inte är skadligt att äta små mängder choklad och att ingen av patienterna gick upp i vikt.