Linsskolan

HÄLSA

Såhär sätter du in och tar ut dina linser

1 av 2

Är du en av 700 000 svenskar som använder linser?

Här ger Ciba Visions optiker Anita Robertssons sina bästa råd för dig.

Bild 1:

– När du öppnar linserna så ska du alltid tvätta alltid händerna noga och torka dem på en ren, luddfri handduk innan du rör vid linserna. Det är särskilt viktigt att rester av kosmetiks, hudkräm, snus, tobak eller annan smuts inte överförs till linser och ögon via händerna, säger Anita Robertsson.

Bild 2:

Öppna ny linsförpackning så river försiktigt av en linsförpackning från remsan innan du öppnar den. Skaka förpackningen lite innan du öppnar den så linsen rör sig fritt i vätskan inuti. Drag av folien och ta försiktigt upp linsen med ett finger.

Bild 3:

Ur linsdosan: Skaka linsdosan försiktigt innan du öppnar den och tar ut linsen med ett finger.

– När du ska sätta in dina linser så är det bra att alltid börja alltid med samma lins, höger eller vänster, så är risken mindre att du förväxlar inserna. Kontrollera att linsen är rättvänd innan du sätter den på ögat. En felvänd lins rör sig mer, känns mer och ger sämre synskärpa. Om du är tveksam så kandu försiktigt trycka ihop linsen mellan tummen och pekfingret, linsens kanter ska vända sig mot varandra, berättar Anita Robertsson.

Bild 4:

Om linsen är felvänd så böjer sig linsens kanter ifrån varandra.

Bild 5:

Placera linsen på pekfingret. Dra ner det nedre ögonlocket med fingrarna på samma hand. Dra upp det övre ögonlocket med den andra handens fingrar.

Bild 6:

Ha båda ögonen öppna när du sätter in linsen och försök att låta bli att blinka. När linsen är på plats blundar du försiktigt och blinkar sedan några gånger. Gör på samma sätt med den andra linsen.

– Om linsen skaver kan du dra ut den lite på ögonvitan och föra tillbaka den till mitt på ögat igen. Blinka. Om den fortfarande irriterar: Ta ut och skölj linsen med koksaltlösning och sätt in den igen, tipsar Anita Robertsson.

Bild 7:

För att ta ut linserna på ett säkert sätt ska du titta uppåt och dra ner nedre ögonlocket. Sätta pekfinger och tumme nära varandra på linsen och dra linsen neråt.

Bild 8:

Tryck ihop linsen lite på samma gång som du drar ner den för att få ut den ur ögat.

Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM