Bränn bort åderbråck!

Av: 

Caroline Hougner

Hälsa

Du kan gå hem efter behandlingen

Våga visa benen igen!
Våga visa benen igen!

Radiovågor är senaste vapnet mot svåra åderbråck. Metoden ger lika bra resultat som andra ingrepp, men du kan gå hem direkt.

– Det kommer att bli vårt förstahandsval, säger kärlkirurgen Gustaf Tegler på Akademiska sjukhuset  i Uppsala.

Var femte svensk har synliga åderbråck. Och de flesta av oss kan nog hålla med om att det inte är så kul med blåsvullna ådror som sticker ut på benen. Inte bara för utseendets skull, har vi otur gör det ont och kan leda till kliande eksem, bensår och ytliga proppar.

Tyvärr är det inte så kul att ta bort dem heller. För att kunna dra ut de drabbade ådrorna via ljumsken, krävs narkos eller ryggmärgsbedövning. Men det är inte längre ett måste.

Ådern skrumpnar ihop

I stället för ett kirurgiskt ingrepp går det nu att bränna sönder kärlväggens insida med hjälp av radiovågor. Den pulserande värmen får ådern att skrumpna ihop och blodet hittar snabbt en ny väg.

Enligt Gustaf Tegler finns flera fördelar med Radiofrequency ablation, RF. Dels klarar man sig med lokalbedövning, vilket gör att patienten slipper sövas och kan gå hem 20–30 minuter efter behandlingen. Dels hoppas man minska antalet återfall.

En undersökning publicerad i Journal of Vascular Surgery visar att fyra av tio brukar få tillbaka sina åderbråck. Med den nya metoden tros antalet minska.

– Bara en enda av mina patienter har fått tillbaka sitt åderbråck efter behandlingen, säger professor Robert Weiss på Johns Hopkins University i USA som behandlat 70  patienter.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert: