”Försöka bli gravid – ett helvete”

avHelena Utter

Mer än var 20:e fertil kvinna drabbad av dolda sjukdomen

1 av 2 | Foto: Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN
EFTERLÄNGTADE BARN Det var en lång kamp för att bli gravid för Monica Österström som lider av sjukdomen PCOS. ”Det är helt fantastiskt. Vi har haft en enorm tur”, säger hon, här tillsammans med döttrarna Maya, 5, och Anya, 1. Sjukdomen innebär förutom svårigheter att bli med barn även övervikt, ökad behåring och en mer komplicerad graviditet och förlossning.

Mellan 5 och 15 procent av kvinnorna i fertil ålder lider av PCOS, en hormonell rubbning som kan göra det svårare att bli gravid.

Ny forskning visar att sjukdomen också ökar riskerna före och under förlossningen.

– PCOS är en riskfaktor för både mamma och barn, säger Nathalie Roos, forskare och läkare.

Nathalie Roos.

Mensrubbningar, övervikt och ökad behåring kan vara tecken på PCOS, polycystiskt ovariesyndrom.

– Det främsta tecknet är att äggstockarna har väldigt många och små äggblåsor, vilket man kan se med ultraljud, säger Nathalie Roos, läkare och forskare vid Karolinska Institutet.

En ny studie visar att havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och för tidig förlossning är dubbelt så vanligt bland PCOS-patienter som hos genomsnittet.

Syrebrist vid födseln

Även för deras barn innebär sjukdomen risker. De har oftare högre födelsevikt och drabbas i högre grad av syrebrist vid förlossningen.

– Detta är den första och största studien i världen där vi kunnat studera vilken riskfaktor PCOS är. Tidigare har man inte kunnat dra några slutsatser om riskerna beror på sjukdomen, övervikt eller provrörsbefruktning, säger Nathalie Roos.

Tidigare har PCOS-patienterna inte ansetts vara en riskgrupp i mödra- och förlossningsvården.

”Få bättre vård”

– Det är en bred grupp med olika svårighetsgrader av sjukdomen och därför svårt att i nuläget ge några riktlinjer. Mer forskning behövs för att förutsäga vilka kvinnor som är i riskzonen för en komplicerad graviditet och förlossning, säger Nathalie Roos.

På sikt hoppas hon dock att hennes forskning ska göra att gravida med PCOS får bättre vård.

P-piller lindrar

Många vet inte om att de lider av polycystiskt ovariesyndrom, förrän den dagen de försöker bli gravida. P-piller-användning kan ”maskera” symptomen. I lindriga fall behövs inte heller någon behandling.

– Vid svår PCOS kan vissa sorters p-piller hjälpa mot generande hårväxt. En sund livsstil och att hålla nere vikten är absolut att rekommendera till de som drabbas. En viktnedgång, ibland på bara 5–10 procent, kan förbättra fertiliteten, säger Nathalie Roos.

Monica: ”Jag fick hela tiden höra att jag skulle gå ner i vikt”

Det blev tre år med hormoner, kamp mot vikten och sex efter kalendern.

I dag är Monica Österström, 40, som lider av PCOS, lycklig förälder till två flickor.

– Det är nästan det jobbigaste i processen, att hela tiden få höra att man måste gå ned i vikt, säger hon.

Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN
Namn: Monica Österström.
Ålder: 40.
Familj: Maken Tom, barnen Maya och Anya.
Bor: Hus i Tyringe, Skåne.
Gör: Studerar till teckenspråks- och dövblindtolk.

Monica Österström i Tyringe tycker att hon har haft tur.

– Vi behövde aldrig göra någon provrörsbefruktning. Jag åt bara tabletter. Även om det inte var så bara, säger hon.

Diagnosen PCOS fick hon 2003 och när hon och nuvarande maken började längta efter barn något år senare, fick de snabbt hjälp.

Det blev ändå en lång och kämpig resa.

– Det blev mycket humörsvängningar, kroppen blev helt skev, säger hon.

Utan de p-piller, som hon ätit sedan 16 års ålder, blommade dessutom PCOS-symptomen upp. Kraftig hårväxt på ben och mage, finnar på ryggen – och utebliven mens.

– Varje gång den uteblev hoppades jag ju att jag blivit gravid, men det kunde lika gärna bero på sjukdomen. Så det var bara att vänta tills man kunde testa sig.

Hoppet fanns där

Det blev många besvikelser.

– Hoppet fanns där hela tiden. Men jag mådde ganska dåligt. Det var faktiskt ett rent helvete.

Samtidigt var hon tvungen att hålla koll på vikten.

– Det finns en anledning till

att man behöver gå ned i vikt. Men det är ändå jobbigt att hela tiden höra det. Jag har ju kämpat med vikten hela mitt liv, säger hon.

”Vi var i chock”

En kväll var det plötsligt ett streck på stickan.

– Jag tittade hur länge som helst. Sen gick jag ut och visade för mannen. Han spelar schack och det första han kom på att säga var ”Ska vi ha en schackspelare?”. Vi var i chocktillstånd, säger Monica Österström.

Graviditeten gick bra, trots lindrig graviditetsdiabetes.

Och det var ett friskt barn som föddes med planerat kejsarsnitt.

– Vi var väldigt, väldigt lyckliga över Maya.

Några år senare kom lillasyster Anya, denna gång utan hormonbehandling.

– Det blev inte samma press när vi hade Maya. Men jag var nära att ge upp. Jag körde faktiskt till apoteket för att hämta p-piller när jag köpte ett gravtest och upptäckte att jag var gravid igen, säger Monica Österström och skrattar.

Hon är övertygad om att det inför båda graviditeterna varit avgörande att hon tappat kilon, även om nedgången varit marginell.

Slappnade av

Dessutom tror Monica Österström att det finns en annan faktor.

– Jag vet att det är lite kontroversiellt att säga. När man är i den där enorma barnlängtan och inget annat existerar, då hatar man att höra sånt här. Men jag började ge upp hoppet, innerst inne hade jag tappat hågen. Så slappnade jag av – och blev jag gravid.