Tuppluren kan ge dig diabetes

En eftermiddagslur i veckan ökar risken med 26 procent

En tupplur på dagen ökar risken för diabetes med 26 procent, enligt en ny studie.
En tupplur på dagen ökar risken för diabetes med 26 procent, enligt en ny studie.

Den regelbundna tuppluren på eftermiddagen ökar risken för att du ska drabbas av typ 2-diabetes med en fjärdedel, hävdar forskare. Diabetes kan i sin tur leda till slaganfall, blindhet och njursvikt.

Den nya studiens resultat presenterades vid en konferens i Glasgow, som arrangerades av brittiska Diabetes UK.

26 procent högre risk

Forskningen bygger på en undersökning av sovvanorna hos 16 480 äldre kvinnor och män i Kina. Mer än två tredjedelar av gruppen tog en tupplur minst en gång i veckan.

Resultatet visar att den som tar en eftermiddagslur, minst en gång i veckan, löper en 26 procent större risk för att utveckla typ 2-diabetes.

300 000 svenskar

Vid typ 2-diabetes räcker inte mängden insulin till för kroppens behov. Många personer som har typ 2-diabetes är överviktiga och fetma är en av orsakerna till att kroppscellerna förlorar sin känslighet för insulin. Diabetes kan leda till bland annat slaganfall, blindhet och njursvikt.

Över 300 000 svenskar lider i dag av typ 2-diabetes. Många har dessutom sjukdomen, utan att veta om det.

Träning och sömn viktiga faktorer

Experterna, med ett forskarteam från Birmingham University i spetsen, säger att olika faktorer kan ligga bakom studiens resultat. Möjligt är att den som tar en tupplur ägnar sig åt mindre fysisk träning och även att sömn på dagen stör nattsömnen. För lite fysisk aktivitet och dålig sömn är bägge faktorer som kan kopplas till typ 2-diabetes.

Att vakna upp från en kort sömn aktiverar också hormoner och mekanismer i kroppen som hindrar insulinet att fungera effektivt, säger forskarna.

– Denna studie kan ta oss ett steg närmare förståelsen om kopplingen mellan störd sömn och typ 2-diabetes, säger Iain Frame, läkare och forskare vid Diabetes UK, till Daily Mail.

Han tillägger emellertid att övervikt än så länge utgör den största riskfaktorn för att utveckla just denna typ av diabetes.

(Källa: Svenska Diabetesförbundet, Daily Mail)

Publisert: