Anna-Karin har två livmödrar

HÄLSA

Nu är hennes tredje barn på väg

Foto: Anna-Karin, 25, har två livmödrar – och två barn. Nu väntar hon tillökning igen.

Anna-Karin Majlöv, 25, har två barn.

Och två livmödrar.

Nu väntar hon tillökning igen.

– Läkarna varnade för att det skulle bli svårt att få barn men det här är fjärde gången jag blir gravid.

Foto: ”Ärvt fertiliteten från mamma” På bara två år har Anna-Karin Majlöv och maken Dennis fått Elsa, 2 och Fanny, 1. Nu har de ett tredje barn på gång. ”Det blir säkert en flicka den här gången också. Jag har väl ärvt fertiliteten från mamma, vi är sex syskon”, säger Anna-Karin.

När Anna-Karin Majlöv, från Handen söder om Stockholm, var 20 år upptäckte läkarna att hon hade två livmödrar.

– Jag blev förvånad men tänkte inte så mycket på det, tydligen hade jag bara en njure också. De kallar det för en missbildning men det tycker jag inte att det är, säger hon.

Läkarna varnade henne för att hon kunde ha svårt att bli gravid.

– Jag minns att jag stod vid diskbänken med min man och grät. Jag var väldigt orolig över att jag inte skulle kunna få barn men bara en månad senare blev jag gravid i vänstra liv modern, säger hon.

Februari: Dags igen

Fostret dog i magen när förlossningen närmade sig. Men efter sju månader blev hon gravid igen – nu i den högra livmodern. Elsa föddes, men kom flera veckor för tidigt. Samma sak var det med lillasyster Fanny som också låg i den högra.

Och i februari är det dags igen – fast i vänster livmoder.

Kan bli gravid i båda

Att kvinnor föds med två livmödrar är ovanligt, men det förekommer.

– Under en period på tjugo år har jag bara varit med om ett tiotal kvinnor med dubbla livmödrar. Från början har alla kvinnor två men de växer oftast ihop, säger Henrik Hagberg, professor i gynekologi och obstetrik på Östra sjukhuset i Göteborg.

Enligt honom kan det vara svårare att bli gravid med två livmödrar. Och det finns risk att barnet föds för tidigt och måste förlösas med kejsarsnitt.

– Men ofta går det bra.

Borde det inte vara dubbelt så lätt att bli gravid med två livmödrar?

– Nej, spermierna måste ta sig hela vägen upp i livmodern och ut i äggledaren. Har man två livmödrar kan vägen bli längre och krokigare.

Rent teoretiskt skulle Anna-Karin kunna bli gravid i båda livmödrarna på samma gång.

– Det kräver att man har ägglossning i båda äggledarna samtidigt. Att man skjuter dubbelt, så att säga, säger Henrik Hagberg.