Så farliga är dina leverfläckar

HÄLSA

Hudläkaren: Ta hjälp av din partner – hitta riskfläckarna i tid

1 av 5 | Foto: Foto: Conny Sillén
onda aningar Anette kände instinktivt att födelsemärket var farligt – något som kan ha räddat livet på hennes man, Micke. – Plötsligt hade vi malignt melanom i familjen, säger Anette Hill. I dag har Micke stor repsekt för solen och håller sig helst i skuggan.

Regn, regn och åter regn - då söker svenskarna solen utomlands.

– Det intensiva solandet ligger bakom ökningen av hudcancer, säger överläkaren Mats Berg.

Runt 2 000 personer insjuknade i den aggressiva cancerformen malignt melanom förra året. Och det är en siffra som ökar stadigt. Varför är inte helt klarlagt.

– Vi vet att ozonlagret ser annorlunda ut, men inte om det har betydelse. Det är oroväckande att det blir vanligare trots att folk vet hur de ska sola. Det talar för att det finns en riskfaktor som vi har missat, säger Håkan Olsson, överläkare vid Universitetssjukhuset i Lund.

Det är inte antalet soltimmar som avgör om man får cancer. Personer som arbetar utomhus, som vägarbetare, klarar sig bättre än andra. Deras hud är van vid solen och blir inte röd.

Det är brännskadorna som räknas. När det är trist väder hemma åker många utomlands – och chockar huden med intensivt stekande.

– Värst är utlandsresor på vintern, säger Mats Berg.

Fräkniga i riskzonen

Störst risk att få cancer löper personer med fräknar, många födelsemärken eller leverfläckar.

Melanom uppträder oftast på överkroppen, men hos kvinnor är det även vanligt på benen. Hud som exponeras för ljus varje dag, som händer och ansikte, drabbas sällan. Solandet bygger upp pigment som skyddar. Det kan dock vara svårt att se födelsemärken på rygg och axlar. Ett bra sätt är att ta hjälp av sin partner – fyra ögon ser mer än två. Chanserna att upptäcka cancer tidigt ökar om ni kollar varandra regelbundet, visar studier. Det kan alltså rädda liv.

– Det är jättebra att ha någon annan som kan titta, säger Mats Berg, överläkare vid Hudkliniken i Sörmland.

Fotografera fläckarna

Det kan vara klokt att fotografera misstänkta märken för att upptäcka om någon ändrar form eller utseende.

– Ni ska titta efter oregelbundna, stora fläckar med många färger, som svart och ljusbrunt. Då är det troligare att det är melanom, säger Mats Berg.

Många patienter oroar sig för jämna märken som växer på höjden.

– Men de brukar höra till de snällaste, säger han.

Det ”bulliga” kommer av att kroppen försöker stöta bort fläckarna.

Melanom är en fruktad cancerform och den förtjänar respekt - 15 till 20 procent som får tillbaka sjukdomen dör av den.

– Det beror på att hudcancer är en svårförutsägbar och föränderlig sjukdom. Det finns inga effektiva behandlingsmetoder än, säger Håkan Olsson.

Men du kan söka tröst i att få drabbas.

– Livstidsrisken ligger på bara någon procent, och upptäcker man förändringarna tidigt klarar sig i stort sett alla, säger Mats Berg.