Läsare: Ingen talar om de verkliga orsakerna till att barn blir feta

Hälsa

Barndietisten Björn Bengtsson chattade med läsarna om barnfetma

Björn Bengtsson säger: Hej alla läsare, nu är jag här och kan svara på era frågor!
Moderator säger: Ok, Björn, här kommer första frågan:
kerstin säger: Hej. Jag har en dotter på 13 år som väger 96 kilo. Jag har försökt med alla medel få henne gå ner i vikt men utan resultat. Har provat med vårdcentral, dieter m.m, men hon smygäter när jag inte ser. Jag är själv normalvikt.Vad ska jag göra
Björn Bengtsson säger: Hej Kerstin, jag förstår att detta är något du jobbat länge med. Det här är inte lätt. Finns det någon annan i ditt nätverk som kan hjälpa dig i den här frågan, då du onekligen redan sökt vård? Alla dina insatser har effekt och hjälper, även om det är svårt att se det just nu.
NIZZE säger: Hej Björn. Jag kan inte få mina ungar att äta grönsaker. De vill bara ha pommes frites och ketchup annat som inte är så nyttigt. Vad göra?
Björn Bengtsson säger: Hej nizze, detta är en av de vanligaste frågorna från föräldrar. Mitt råd är att inte ha så brottom. Finns det någon grönsak som barnen har smakat på och tyckt om? Det kan vara ett detektivarbete men om man tycker om tex gurka kanske den måste vara tillagad på speciellt sätt eller serveras vid rätt tillfälle. Det gäller att fånga dessa tillfällen, de kan vara sällsynta. Iaktta och lyssna till vad barnen säger. Det kanske inte händer i morgon men de kommer förvåna dig en dag.
mia säger: när är det lämpligt/olämpligt att introducera godis/kakor sötsaker osv.. till barn? Hur mycket godis är lämpligt att ge ett barn i olika åldrar på lördagen? hur många gr.?
Björn Bengtsson säger: Hej Mia, lämpligheten är upp till vad man bestämmer i familjen. Inga barn mår bra av för mycket godis. Att bara ha godis på lördagar är ett bra sätt att ha det samlat och få en överblick på hur mycket det blir. Inga barn behöver godis utan snarare att det kan vara en mysig stund, det gäller för er att välja. Små barn reflekterar inte över godis förrän de får det introducerat för dem.
Hajrija säger: Jag undrar själv vad jag ska göra .... Är 17 år och väger 99 kg ... Jag smygäter och ibland blir det tröstätning. Det viktigaste för mig är att jag ska börja träna men jag har verkligen försökt men inte kommit någonvart.... Hjälp !
Björn Bengtsson säger: Hej Hajrija, när man försöker att gå ner i vikt finns det två hörnstenar att jobba med, och du är inne på att hitta en träningsform som passar just dig. Bra! Det är den ena hörnstenen. Tänk på att alla gånger du har testat något har du ju faktiskt gjort en aktivitet som hjälper dig på vägen mot en hälsosam vikt och under tiden du letar efter träningsformen som passar dig allra bäst så kan du tänka lite extra på vardagsaktiviteter. Det är kanske inte lika kul att promenera, städa osv, men de har en jättestor effekt i det stora hela. Lycka till med att hitta en aktivitet som du gillar!
carl säger: Hur kan barnen idag vara så mycket större än när jag var ung?
Björn Bengtsson säger: Hej Carl, ja, om man hade ett exakt svar på det så skulle man nog ha ett nobelpris. Man vet att det visserligen blivit mer stillasittande aktiviteter och att det introduceras mer energität mat redan i ung ålder och att samhällsstrukturen ser ut på ett helt annat sätt än för 30 år sedan. Detta är bara några av pusselbitarna.
camilla säger: Jag har en 4 årig dotter som väger för mkt,redan som 6 månaders baby vägde hon 11 kilo på bara bröstmjölk.vi har normala kostvanor men visst får hon glass nån gång ibland..ska jag få henne att röra sig mer eller hur ska jag få vikten att stanna?
Björn Bengtsson säger: Hej Camilla, det du är inne på är en jättebra idé, att ni gör saker tillsammans och att ni leker gynnar din dotters utveckling på alla plan, även viktmässigt.
Karolina säger: Hej! Jag har en son som blir 4 år i november, Jag anser honom "för smal" med sina knappt 15 kilo. Han är närmare 100 cm lång. Jag tvingar honom inte att äta mat, Och han äter dåligt dom flesta dagar. Vad gör man,Måste man göra nåt?
Björn Bengtsson säger: Hej Karolina, om du är orolig för vikten, prata med BVC. De följer längd och vikt och skulle något vara onormalt kan ni gå vidare med det. Det är inte ovanligt att barn i den här åldern är smala.
millan säger: Kan jag fråga vår husläkare om Reductil till vår 15-åring? Hon har en övervikt på ca. 2o kg och tyvärr så begränsar det henne mer och mer, blir allt mer ovillig att delta i idrott, simning etc då hon inte vill visa upp sig. Vi försöker hemma men hon kommer inte igång med någon aktivitet som skulle kunna få henne mer aktiv.
Björn Bengtsson säger: Hej Millan, det går bra att fråga men i det allra flesta fall avråder man från mediciner till barn och ungdomar med hänvisning till biverkningar och ej tillräckligt studerade effekter.
Ingela säger: Om man gör egen barnmat av t ex potatis, grönsaker, ris, kyckling mm till bebisar på 6-8 månader. Behöver man tillsätta fett också då?
Björn Bengtsson säger: Hej Ingela, det beror på hur kosten ser ut i övrigt under dagen. Det är svårt att uttala sig, men det låter som en väldigt bra smakportion för ditt barn.
AnnaF säger: Jag har en femårig dotter som får tillväxthormoner. Det har gjort att hon är 101cm och 14,7kg rena muskler. Hon förbränner så mycket energi att hon knappt har underhudsfett. Jag skulle vilja ha tips på bra mellanmål. Jag är rädd att ge henne dåliga matvanor pga att jag nu ger så mkt energitäta snacks/mellanmål/måltider för att hon inte ska gå ner i vikt. Spec frukosten är svår då hon ej är hungrig.Hon fick blodsockerfall tidigare i början av behandlingen trots att jag försöker att "mata på"
Björn Bengtsson säger: Hej Anna, om det finns möjlighet så prata med din läkare om en extra dietistkontakt. Men bra mellanmål för barn kan vara allt ifrån mackor med varierade pålägg, till frukt, till fil och flingor i olika variationer. Flingblandningar kan vara väldigt energirika med nötter och frön på en liten volym.
Vix säger: Hej, jag är en tjej på 18 år som större delen av mitt liv, haft problem med vikten. Nu är jag då fortfarande rund om höfterna men håller mitt bmi. Det jag till större delen reagerade på var att du tyckte man skulle låta tonåringarna hoppa över sina måltider? "för dom inte var hungriga" Enligt min erfarenhet har inte det med hunger att göra många gånger utan starten till ätstörningar. Detta har jag stor egen erfarenhet av.
Björn Bengtsson säger: Hej Vix, jag håller med dig om att det inte är ett bra generellt budskap att barn och unga ska hoppa över måltider utan det är kopplat till specifika situationer då barn faktiskt är mätta och har fått sitt energibehov tillgodosett. Mycket bra att du poängterar detta!
hahaaha säger: Mitt barn är alltid hungrig åsså efter en middag efter 10 min säger han att han e hungrig. Han e på gränsen till överviktig och är rädd för att han blir tjock. Vad ska jag göra?
Björn Bengtsson säger: Hej, det du beskriver är inte ovanligt och det man får skilja på är om det verkligen är hunger, eller om det är sug eller om maten efter maten har blivit en "aktivitet", och med det menar jag om det finns någon gång då du sett att ditt barninte frågat om mat eller efter en stund börjat göra något annat, som att leka. Många barn kan behöva en extra hjälp av sina föräldrar att veta att maten är slut.
-A- säger: Hur kombinerar man bäst måltider och mat i en familj där ett barn ligger i farozonen för övervikt och ett barn som visar tendenser på ätstörningar åt "andra hållet"?
Björn Bengtsson säger: Hej, många familjer beskriver just den situation som du befinner dig i. Att prata med alla i familjen om hur det ligger till är en bra grund, sen är det självfallet så att det kanske inte alltid går hem hos barnen. Men det spelar ingen roll om det är olika sjukdomstillstånd, olika aktivitetsnivåer eller olika åldrar; det kommer vara olika portionsstorlekar som gäller och barn kommer med jämna mellanrum att motsätta sig detta.
Selma säger: Hej!! Jag har problem med mitt barn, han e inte överviktig, utan däremot underviktigt... jag försöker få honom på alla sätt o vissa att äta riktig mat men det går inte... ibland så äter han o biland inte... min fråga är hur stor chans har han o bli överviktig??? Jag (hans mamma) är överviktig o i princip alla i min familj är det... men från min mans sida, min man alltså hans pappa är underviktig o hans farbröder o farfar är normal viktiga förutom hans farmor är underviktig... min son är snart 4 år o gillar att äta mycket pizza o sånt, men grönsaker o så går inte ner.... behöver verkligen HJÄL
Björn Bengtsson säger: Hej, det är svårt att uttala sig om riskerna men det är onekligen så att det finns anlag för både smalhet och övervikt i familjen. Fortsätt som du gör att försöka introduca grönsaker och varierad mat och begränsa mängden snabbmat.
Maria. :: säger: Min dotter har anorexia. Som lägst vägde hon 26kg fyller 13 i septenber. Hon har gått upp i vikt nu, väger strax under 36kg. Hon vill inte fortsätta gå upp i vikt. Vad ska jag och min man göra?
Björn Bengtsson säger: Hej, jag förstår att ni kämpar och har kommit väldigt långt. Jag vet för lite om er situation, men kontakta behandlande läkare och hör om det finns någon hjälp att få som ni inte redan har.
Moderator säger: Sista frågan!
nejja säger: Hej Björn! Varför är det ingen som vågar tala om de verkliga orsakerna till varför barn och folk i allmänhet blir fetare och fetare? Att det faktiskt är så att folk blir latare och latare, sitter mer och mer framför datorn och TVn. Att föräldrar bryr sig mindre än förr, de vill inte ha bråk och vill inte deras ungar äta bra mat, så får de äta vad de vill bara för lugnets skull. Att föräldrar som själva är feta naturligtvis tycker att även deras barn har bra kroppsvikt fast dem spränger BMI skalan, precis som föräldrar som röker och tillåter sina egna barn röka.
Björn Bengtsson säger: Hej Nejja, tack för ditt inlägg. Det är svårt att generalisera och bilden är mycket mer komplex än det du beskriver. Precis som alla människor är unika är alla familjer unika och det du beskriver kanske beskriver en enda familj men inte en enda granne i det kvarteret. Många som kämpar med fetma både äter bättre och mindre och rör sig både mer till vardags och tar ut sig mer på sina träningspass än många av deras jämnåriga kompisar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa