Här är cancervården sämst

HÄLSA

Orterna där flest patienter dör efter canceroperation

Risken att dö efter en operation av ändtarmscancer varierar stort i landet.

Störst är risken i Oskarsham. Här dör 11,9 procent av patienterna inom 30 dagar.

I Nyköping dör inga inom samma tid, visar ny rapport.

Chansen att överleva ändtarmscancer avgörs av var patienten bor, skriver Cancerfonden i en ny rapport i dag. Att opereras i Oskarshamn är till exempel mycket farligare än att opereras i Nyköping eller Ystad.

Dödligheten bland dem som opereras i Oskarshamn ligger på 11, 9 procent inom 30 dagar efter ingreppet. I Nyköping dör inga nyopererade patienter inom samma tid, visar Svenska rektalcancerregistrets statistik som presenteras i dag.

Statistiken bygger på alla större operationer av ändtarmscancer genomförda på 51 svenska sjukhus mellan 1995 och 2003.

Näst högst i Norrtälje

Näst högst var dödligheten i Norrtälje där 6,7 procent dog inom 30 dagar. Liksom i Oskarshamn opereras här ganska få ändtarmscancerpatienter per år, vilket har betydelse för risken att dö. Läkare med mindre rutin presterar inte lika bra.

- Det är min personliga uppfattning att läkare som gör många operationer av samma typ har större chans att prestera goda resultat, säger Bengt Westermark, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, till aftonbladet.se.

Mellan 1995 och 2003 avled en procent av patienterna som opererades på sjukhus där det gjordes mellan 100 och 119 operationer, jämfört med hela nio procent av de patienter som opererades på sjukhus med färre än 25 operationer.

"Öppna registren"

I Oskarshamn och Norrtälje gjordes 42 respektive 60 operationer under perioden. Anmärkningsvärt är att St Görans sjukhus och Örnsköldsviks sjukhus gjorde förhållandevis många operationer av ändtarmscancer men ändå hamnade på tredje och fjärde plats över högst dödlighet.

Cancerfonden efterlyser nu fler kvalitetsregister som kan visa hur hög kvaliteten på cancervården är på olika sjukhus. I dag tar sjukvårdens myndigheter inget ansvar för att sammanställa statistik ner på sjukhusnivå.

- Om det fanns fler öppna kvalitetsregister över alla operationstyper skulle vården bli mer jämlik. För individen skulle det i sin tur innebära att man kunde känna sig säker på att alltid få bästa tänkbara vård, säger Bengt Westermark.

Läs mer:

Karin Henriksson

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer